KRISTIANSAND: Kommunen skal advare foreldre mot mobilbruk hos barn ved å gi informasjon på helsestasjonen, på foreldremøter i skoler og barnehager, og på kultur— og idrettsaktiviteter. Når mobilnettet bygges ut, vil kommunen samtidig begrense barns anledning til å ha mobiltelefonsamtaler der telefonen holdes mot øret.

Årsaken er at til tross for omfattende forskning, kan man ifølge Folkehelseinstituttet ikke avvise helseskade ved stadig bruk av håndholdt mobiltelefon fra barnealder.

Ventet på forskningsrapport

– Det er viktig å vedta utbygging av mobildekningen nå, slik at vi ikke forsinker utbyggingen ytterligere. Men det gjenstår forskning på barns bruk av mobiltelefon, så vi bør prøve å begrense dette, sa gruppeleder Tor S. Utsogn (Frp) da bystyret behandlet forvaltningspraksis på elektromagnetiske felt onsdag kveld.

Det har hersket en avventende holdning til å bygge ut byens mobilnett i full skala, slik Telenor ønsker. Bystyret har avventet rapporten fra Folkehelseinstituttet som vurderer risiko for helseskader.

I rapporten er det utredet om elektromagnetiske felt er skadelige. Slike felt finnes rundt mobiltelefoner, trådløse nett, mobilmaster og annet utstyr med radiosendere. Rapporten konkluderer med at det ikke finnes grunnlag for at feltene gir sykdommer og helseskader.

I tillegg har Post- og teletilsynet kartlagt eksponering fra elektromagnetiske felt, og har påvist svært små verdier.

Ville innføre søknadsplikt

– Vi skal ta all medisinsk forskning på alvor. Det er forsket på dette gjennom årrekker, og det er ikke påvist en eneste helseskade, sa Terje Næss (Ap).

Miljøpartiet de Grønne og Demokratene fremmet forslag om at det skal være søknadspliktig å sette opp mobilmaster. I dag er det ikke slik. Det er fritt fram for å bygge, såfremt det finnes areal.

– Jeg vil ikke risikere fremtidige søksmål mot kommunen fordi vi ikke var føre var. Jeg er ikke imot bedre mobildekning i byen vår, men jeg vil sørge for at vi er forsiktige med å bygge ut nettet, sa Vidar Kleppe (Demokratene) som ble nedstemt.