AGDER/KRISTIANSAND: – Behandling av pasienter med kols utgjør en stadig større del av arbeidsdagen. De som legges inn er dårligere enn før, og trenger i større grad hjelp til å puste, sier lungespesialist Frode Gallefoss ved Sørlandet sykehus.

Agderforsknings estimat viser at Agderfylkene hadde 11.500 personer med kols i 2010. Tallet antas å stige til 23.200 i 2030, altså mer enn en dobling. Hovedårsaken til "kols-bølgen" er at den kroniske lungesykdommen rammer personer som har røyket over flere år. Ifølge Gallefoss skyldes 80-90 prosent av kolstilfellene egen røyking.

– Blant pasientene er en økende andel kvinner. Aldri før har det vært så mange kvinner som har røyket så lenge som nå, og det fører til at flere kvinner får kols og lungekreft, sier Gallefoss.

– Ikke forberedt

Ifølge Landsforeningen for hjerte— og lungesyke (LHL) vil over 400 personer dø av kols på Agder de neste fem årene. Halvparten av kolspasientene som legges inn på sykehus dør innen fem år.

– Samfunnet er ikke rustet for den kraftige utbredelsen av kols i det hele tatt. Kolspasienter havner på sykehus og slutter i arbeidslivet. Men den største samfunnskostnaden ligger hos enkeltpersonene som må leve med en smertefull og slitsom sykdom. Sykdommen rammer både yrkes- og familieliv, sier generalsekretær Frode Jahren i LHL.

Vanligvis rammer sykdommen personer som er 55 år og eldre, men også yngre mennesker får kols.

– Vi krever at alle røykere over 35 år får tilbud om testing hos fastlegen. Slik det er nå, stilles diagnosen for sent, sier Jahren.

Generalsekretæren mener at folk ikke tar innover seg hvor alvorlig sykdommen er.

– Dette er en tung, kronisk lidelse som ikke går over. Den bare forverrer seg. Det er altfor lite oppmerksomhet rundt kols hos både helsemyndigheter, politikere og befolkningen for øvrig, mener Jahren.

Tidlig uførhet

Tidligere seniorforsker hos Agderforskning, Torbjørn Hodne, ser utbredelsen av kols på Agder i sammenheng med røyking.

– Agder har stor utbredelse av røyking, og får dermed stor utbredelse av kols. Vi har ikke regnet på dette, men sykdommen vil utvilsomt føre til store kostnader for kommunene i form av tidlig uførhet og tidlig bruk av helsetjenester som hjemmehjelp. Dette er en direkte selvpåført sykdom som gir store samfunnskostnader, sier Hodne.

Ifølge Frode Gallefoss forbereder helsevesenet seg på økningen i kolspasienter.

– Foreløpig har sykehuset kapasitet til å behandle pasientene, men etter innføring av samhandlingsreformen skal flere oppgaver tillegges kommunene. Pasienter med kols skal i større grad overvåkes hjemme via teleutstyr slik at man følger med på hvordan pasientene har det. Selv om kols er en kronisk lungesykdom det ikke går an å bli kvitt, går det an å bremse utviklingen av sykdommen ved hjelp av røykeslutt, endring av livsstil, mosjon og riktig valg av medisiner, sier Gallefoss.

Kols får en stor utbredelse over hele landet. Ifølge LHL vil totalt 7000 mennesker dø av kols i Norge de neste fem årene. Ifølge Helsedirektoratet har Aust-Agder nest høyest prosentandel røykere (24 prosent). Finnmark er det mestrøykende fylket med 29 prosent dagligrøykere. Vest-Agder ligger også høyt oppe på statistikken, med 21 prosent dagligrøykere.