For noen dager siden opplyste Veterinærinstituttet at Schmallenberg-viruset er påvist i forbindelse med en sviknott-undersøkelse på fem lokaliteter i Rogaland, Agder og Telemark.

En knottfelle i Telemark innehold insekter med virus, opplyser Tormod Mørk, fagansvarlig for storfehelse ved avdeling for sykdomsforebygging og dyrevelferd vedVeterinærinstituttettil Aftenbladet.

Blåst fra Danmark

De infiserte knottene er høyst sannsynlig fraktet med vinden over Skagerrak fra Danmark.

Viruset ble første gang ble oppdaget i Tyskland i november 2011. Det er spredd svært raskt i drøvtygger-populasjoner i Europa med infiserte knott og i noen tilfeller trolig også mygg.

Smitter ikke folk

Foreløpig er det ikke utviklet noen vaksine mot viruset. Samtidig er det «usannsynlig» at Schmallenberg-viruset kan overføres fra dyr til menneske, ifølge det europeiske senteret for sykdomskontroll (ECDC).

På kontinentet er det allerede født en del deformerte kalver og lam. Ett tilfelle er foreløpig meldt i en storfebesetning i Danmark.

Flere tusen prøver

Veterinærinstituttet forbereder nå en kartlegging av antistoffer mot viruset i et par tusen tankmelkprøver fra like mange gårdsbruk fra og med Dalane til og med Østfold.

Positive utslag vil indikere at besetninger har vært i kontakt med viruset. Det er sannsynlig at antistoff-positive prøver blir påvist, mener instituttet.

I Norge er det i hovedsak storfe som er utsatt for smitte, og da først og fremst i kystnære områder sør i landet. Risikoen er mye mindre hos småfe, fordi sauer og geiter gjennomgående blir drektige etter at knottsesongen er over.

Foreløpig lite bekymret

Tormod Mørk mener bønder i de aktuelle områdene av landet generelt ikke har noen stor grunn til å bekymre seg.

— Vi kan få noen misdannede kalver, men for storfepopulasjonen i Sør-Norge samlet sett tror vi ikke antall kalver vil blå påvirket i noen stor grad. I enkeltbesetninger kan det bli noe mer, sier Mørk.

Han legger til at resultatene fra tankmelk-undersøkelsen vil gjøre det lettere å anslå hvor utbredt smitten er og mange dyr som kan bli rammet.

Restriksjoner

Mattilsynet vil sannsynligvis innføre restriksjoner på flytting av drektige dyr fra områder der smitte eventuelt blir påvist.

I vår gjennomførte Mattilsynet og Veterinærinstituttet en overvåking av Schmallenberg-virus i foster og døde avkom. 21 lam, fem storfekalver samt to rådyrkalver ble undersøkt. Virus ble ikke funnet i prøvene fra noen av de undersøkte dyra.

Minner om blåtunge

Spredningen av Schmallenberg-viruset skjer enda raskere enn tilfellet var med blåtunge-viruset, som rammet flere titall tusen husdyrbesetninger i Europa for noen år siden. Også blåtunge spres med knott og kan smitte storfe og småfe.

Vinteren 2009 ble det funnet spor av blåtunge-smitte i tre storfebesetninger i Agder; på Lista og i Sør-Audnedal og ved Grimstad. Det førte til en omfattende kartlegging og restriksjoner ble innført. Videre spredning ble ikke funnet.

Etter at EU satte i gang en omfattende vaksinasjon mot blåtunge er sykdommen nå utryddet fra det meste av Europa.