Foto: Roar Greipsland

FARSUND: I et sterkt vitneprov la 19-åringen alle kort på bordet i Lister tingrett om den tragiske ulykken natt til 8. mai i Lyngdal i fjor. 19 år gamle Odd Einar Hovden omkom på stedet da hans bil ble truffet av den møtende bilen til tiltalte.

19-åringen innrømmet å ha kjørt i 140 kilometer i timen i 50-sonen som var rett før dødskrasjet. LES OGSÅ: Tiltalt for bildrap

LES OGSÅ: Mintes Odd Einar Hovden

LES OGSÅ: 19-åring mistet livet i kollisjon

Om denne kvelden og natta forklarte han at han hadde kjørt rundt i Lyngdal for å finne folk å være sammen med. Selv kjørte han den kraftige BMW 520-modellen fra 1996 med 150 hestekrefter.

Han kjørte en tur opp mot Hægebostad, og på returen kjørte han fordi en annen bil i 80 kilometer i timen i 60-sonen.

Da kom det en annen bil i mot, som førte til at både den han kjørte i mot og den han passerte måtte foreta nødmanøvere for å unngå krasj. Denne hendelsen er med som et eget tiltaltepunkt.

Noen minutter senere møtte han den ene sjåføren som skjelte ham ut for uforsvarlig kjøring. – Det var jeg helt enig i, og lovet å ta det med ro, forklarte 19-åringen.

Kappkjørte

Det holdt han ikke lenge. For ved rutebilstasjonen i Lyngdal møtte han på en kompis som hadde en liten, rallyliknende Peugeot. Etter litt overtalelse, ble den andre med på at de skulle kjappkjøre mot Kvavik industriområde.

— Vi kjørte ut på hovedveien ved siden av hverandre, og stilte bilene i ro. På et tegn ga begge full gass, men fordi jeg hadde antispinn dro jeg fra med en gang fordi han ble stående og spinne. Jeg kjørte ut girene opp til fjerde giret, og lå kanskje rundt 100 kilometer i timen på det meste, sa han.

Bilene stanset opp på en busslomme ved industriområdet, og de ble enige om å kappkjøre igjen – denne gang mot Lyngdal sentrum. Men nå skulle bilene ha en rullende start for å hindre spinning.

– Så vi kjørte i om lag ti kilometer i timen ved siden av hverandre, før vi på signal ga på, forklarte 19-åringen.

(Les mer under bildet)

ULYKKE: På dette strekket på fylkesveien mot Farsund og like før Torggaten inn til Lyngdal sentrum mistet 19-åringen kontrollen på bilen og dundret inn i bilen til Odd Einar Hovden FOTO: JARLE R. MARTINSEN Foto: Jarle R. Martinsen

Bremset ikke

Igjen kjørte han alle girene ut, han la kompisen sin bil bak seg og anslår at han på det meste hadde 140 kilometer i timen da 50-sonen nærmet seg.

Så så han at det kom biler ut av Torggata fra Lyngdal sentrum og inn på fylkesveien. – Da tenkte jeg at dette gikk alt for fort, så jeg giret ned for å bremse, sa han.

— Hvorfor bremset du ikke med bremsepedalen, spurte dommer Tor Tønnessen.

— Det har jeg ingen forklaring på, sa tiltalte.

Han så først to biler som kom oppover mot Kvavik, da han oppdaget den tredje bilen som Odd Einar Hovden satt i.

– Da skvatt jeg, og hugget bremsen inn. Bilen var kanskje i rundt 130 kilometer i timen da, sa han. Dermed mistet han kontrollen på bilen som skrenset bortover mot bilen til Hovden. Tiltaltes bil traff Hovdens bil med fronten inn i siden der Hovden satt.

Det var fullstendig stille i rettssalen under forklaringen. Venner og familie til avdøde sitter på den ene siden, familien til tiltalte på den andre.

Og i likhet med tiltalte, var det mange som tok til tårene da tiltalte fortalte om hvordan han kom seg ut etter krasjet og prøvde å hjelpe Hovden det han kunne. Men selv ble han sendt til Flekkefjord sykehus for sjekk.

— Der fikk jeg en telefon fra en venninne som sa at han hadde omkommet. Det skulle ha vært meg, sa 19-åringen mens tårene trillet.

Stått stille

Han beskrev tiden som å ha stått fullstendig stille etter ulykken. Han sa opp jobben som elektriker i Spangereid fordi han følte seg til belastning der på grunn av saken.

På spørsmål fra dommeren om han erkjenner erstatningsansvar sa han at det påtar han seg.

Han kom også i sin forklaring inn på rånemiljøet i Lyngdal som han sa var medvirkende til at han ble mer glad i kjøre fort. – Jeg hadde vært en del av miljøet også før jeg fikk lappen, og på det meste har jeg sittet i en bil i 120 kilometer i timen, sa han.

Rettssaken varer i to dager der ulike vitner skal belyse det som skjedde. Også Hovdens samboer, Lise Sofie Juliussen, skal vitne om konsekvensene for hennes vedkommende. Hun fødte i høst parets barn, som dermed aldri får møte sin far.