KRISTIANSAND: — Dette er en personalsak. Vi er enige om å holde den unna offentligheten for å skjerme kvinnen, sier oppvekstdirektør Arild Rekve i Kristiansand kommune.

Mandag ettermiddag møtte han den kvinnelige lærervikaren som mistet jobben etter at det ble kjent at hun hadde spilt i splatterfilmen "Reservedekk". Etter møtet viser Rekve til Forvaltningsloven, og sier de har unntatt saken fra offentlighet.

Utdanningsforbundet var også til stede på møtet. Partene har blitt enige om ikke å si om lærervikaren vil fortsette å jobbe i kommunen, eller om de kom fram til en frivillig løsning. For en uke siden krevde Utdanningsforbundet at kvinnen skulle få jobben tilbake fortest mulig, og sa de ville yte kvinnen juridisk bistand for at kommunen skulle omgjøre vedtaket.

Trenger debatt

— Vi ønsker av hensyn til læreren ikke å uttale oss i media. Vi er fortsatt i dialog med kommunen, sier hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Kristiansand, Terje Byhot, som var med på møtet.

Samtidig er kommunen og Utdanningsforbundet enige om at det trengs en generell debatt rundt lærerens rolle i Kristiansand, og hvilke grenser en skal ha til ting læreren har gjort på fritiden eller i fortiden. Kommunen har månedlige møter med fagforeningene og verneombud, og Rekve sier at debatten vil starte på et slikt møte en gang neste år.

— Dette er en viktig diskusjon, som vi må ta grundig. Det er mange vanskelige spørsmål, sier Rekve.

Større tema

Om det vil bli utarbeidet skriftlige retningslinjer i ettertid, eller hvordan det vil bli brukt i fremtiden synes Rekve det er for tidlig å svare på. Han vil heller ikke si noe direkte om hvilke emner han selv vil ta opp.

— Etiske retningslinjer er noe du forholder deg til mens du er ansatt, men dette handlet om ting som skjedde før ansettelsen. Dette er kanskje et større tema enn bare etiske retningslinjer for ansatte, kommenterer Byholt.Samtidig ser han at det er behov for en slik debatt, og sier Utdanningsforbundet vil være åpne for å finne gode løsninger.

Eksen mistet jobben

Lærervikaren i Kristiansand er ikke den eneste som har mistet jobben etter innspillingen av "Reservedekk"

— Vi trodde ikke folk var så trangsynte. At det ville komme reaksjoner: Ja, selvsagt. Men ikke at vi skulle miste jobbene våre, sier Kjetil Wangen som spilte mot sin daværende kjæreste i filmen "Reservedekk".

Eks-kjæresten er altså kvinnen som mistet jobben i Kristiansand, mens Wangen mistet lærerjobben sin på Ringsaker tidligere i år. Også han var vikar, og han fikk lønn ut kontraktsperioden.

Håndtert lokalt

— Er dette en aktuell løsning i Kristiansand?

— Det vil jeg ikke kommentere, svarer Rekve.

Han kjenner ikke til saken fra Ringsaker, og sier at Kristiansand heller ikke har rådført seg med kommuner som har vært oppe i lignende situasjoner.

— Dette er en sak i Kristiansand, som vi har håndtert her. Det har ikke vært relevant å høre med andre, sier Rekve.

Aksel Hennie

Mens førsteamanuensis Frøydis Oma Ohnstad mener det ikke går an å jobbe som lærer dersom man lager filmer med "spekulative" volds- og sexscener, har kunstmiljøet støttet lærervikaren.

Flere trekker paralleller til at Aksel Hennie spiller i voldsfilmer, og tror ikke han hadde blitt nektet å undervise i skoleverket.