KRISTIANSAND: Haus sier "Trines" historie gjør et sterkt inntrykk.

— Jeg kjenner ikke hennes historie fra barnevernet, men er enig med "Trine" i at støtte og oppfølging av foreldre som har mistet omsorgen for sine barn, er alt for dårlig, sier Inger Haus, som er ansatt i Bufetats inntaks- og fosterhjemsrekruttering, Kristiansand.

Hun sier det finnes enkelte barnvernsarbeidere som gjør en god innsats. Det finnes også veiledninger om hvordan foreldrene skal ivaretas, men at disse ikke følges opp i praksis.

Som eneste sted i landet, arrangerer Bufetat i Kristiansand kurs for dem som har blitt fratatt omsorgen for sine biologiske barn. 70 foreldre har så langt deltatt på dette kurset.

— Vi skulle ønsket at kurset kunne gjennomføres som et nasjonal tiltak. Tilbakemeldingene fra dem som har mistet omsorgen for sine barn er veldig sterk, sier Haus.

En undersøkelse fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring. (NOVA) viser at antall spedbarn i barnevernstiltak nesten er fordoblet siden 1995. I 2011 var 542 spedbarn i tiltak.

Tendensen bekreftes av Inger Haus.

– Vi får inn søknader om fosterhjem før ungene er født. Flere nyfødte enn før plasseres i fosterhjem, sier hun.

I likhet med NOVA-forskerne mener Haus dette skyldes økt innsats hos barnevernet og bedre kompetanse om hvor betydningsfull den første levetiden er for barnet.

Barnevernet kan bare overta omsorgen for et barn etter vedtak i fylkesnemnda. Barn kan også plasseres utenfor hjemmet, uten å overta omsorgen for barnet.

— Det skal mye til før barnet tas fra foreldrene sine. Det er på en måte et prinsipp at barn skal få vokse opp hos dem, og barnevernet setter inn mye tiltak for at det skal lykkes. Det er viktig at barnevernet blir kjent med hvilke ressurser mor faktisk har og hva som finnes i hennes slekt og nettverk, sier Haus.

Hun mener de fleste biologiske foreldre reagerer sterkt når barna blir tatt fra dem. Det kan komme voldsom sorg og sinne, fortvilelse eller apati.

— Men jeg har også opplevd at mor er inneforstått med at det måtte bli slik. Da er det lettere, sier Haus.

— Er det vanskelig å få fosterhjem til spedbarn?

— Det er nok flere familier som kan tenke seg et nyfødte barn enn eldre barn. Ofte ligger det en tanke bak om at det er større utfordringer med små barn. Vi ønsker at fosterforeldre er i en situasjon hvor det er lettere for dem å ha små barn.