I dag ble det kjent at Bjørn Hareide blir konstituert politimester i Romerike fra 1. januar. 65-åringen overtar stillingen etter Jørgen L. Høidahl, som trekker seg etter 18 år som politimester.

— Jeg har sagt ja til å være vikar fram til de får besatt embetet permanent, sier Hareide til Fædrelandsvennen.

Tilbake fra Afrika

Hareide gikk av som politimester i Agder da åremålet på seks år utløp i 2007. De siste fem årene har han bodd i Nairobi i Kenya, hvor han har deltatt i oppbyggingen av fredsbevarende politistyrker i 13 land i Øst-Afrika.

— Jeg kom tilbake fra Afrika for noen måneder siden. Siden 1. november har jeg pendlet fra Kristiansand til Oslo, hvor jeg har jobbet med Afrika-spørsmål for Politidirektoratet, sier Hareide.

For kort tid siden ble han spurt om han kunne tenke seg å overta som politimester i Romerike fram til en erstatter var klar. Søknadsfristen til stillingen utløp 20. desember.

— Det var aldri aktuelt for meg å søke, sier Hareide.

Han regner med at han innehar stillingen i maksimalt tre måneder før den nye politimesteren er på plass.

Gleder seg til oppgaven

Han gleder seg likevel til å ta fatt på oppgaven.

— Når jeg sier ja er det fordi det er lystbetont å lede et politidistrikt igjen, sier Hareide.

— Den siste tiden har det skjedde mye i politietaten, med tanke på terroraksjonen på Utøya og opprydningen internt i politiet. Hva tenker du om å lede et politidistrikt nå i forhold til sist?

— Beredskap har alltid vært noe som har stått meg nær som politileder. Spesielt med utgangspunktet jeg hadde som ansvarlig for Hovedredningssentralen i Bodø. Den delen av politijobben vil nok alltid interessere meg. Kommisjonsrapporten som kom vil bli en del av min hverdag, slik den er for alle andre i politiet. Men jeg har nå vært borte så lenge at jeg ikke vil ha noen bestemte oppfatninger rundt dette. Nå må jeg først og fremst bli kjent med Romerike politidistrikt. Men jeg er jo født og oppvokst i Oslo, så litt peiling har jeg jo, sier Hareide.

Hybel på Lillestrøm

- Ser du noen spesielle utfordringer med jobben i Romerike?

— Å ha ansvaret for beredskapen på Oslo lufthavn blir en utfordring. Her ligger det alltid en mulighet for å måtte lede politiet i spesielle situasjoner, sier Hareide.

Den tidligere politimesteren i Agder og kona Astrid bor fremdeles i Kristiansand. Nå må han finne seg en hybel på Østlandet.

— Boligen vår er i Kristiansand, hvor vi holdt på å reetablere oss. Jeg finner meg et privat innsmett på Lillestrøm. Så får vi ordne det praktiske senere, sier Hareide.