KRISTIANSAND: Flertallet av politikerne i Mandal ønsker å realisere 500 millioner kroner ved å selge kraftaksjer. Målet er å slippe eiendomsskatt.

— Dette er en veldig dårlig timing. Nå skal vi sondere mulighetene for sammenslåing med andre selskaper, så kommer flertallet i Mandals bystyre med et forslag om å selge aksjene et halvt år før "fredningstiden" går ut, sier leder for eierkommunene i Agder Energi, Bjørn Ropstad.

Sammenslåing?

Flertallskonstellasjonen i Mandal kommune hadde onsdag pressekonferanse der de fortalte hvordan de skal unngå å innføre eiendomsskatt. Et av de viktigste tiltakene er salg av kommunens eierandel på to prosent i Agder Energi. Eierposten er verdsatt til 500 millioner kroner.

Pressekonferansen ble holdt av Alf Erik Andersen (FrP), Sven Seljom (H), Bodil Ruud (uavhengig) og Nils Trygve Frivoll (Sp). De påpekte riktignok at dersom kommunene ble enige om fortsatt å holde sammen, og det var det taktisk riktige, så ville de i stedet innføre eiendomsskatt fra 2014.

Kommunene i Aust— og Vest-Agder har sammen flertallet av aksjene i kraftselskapet som årlig gir innpå en milliard kroner i utbytte. Kommunene har blitt enige om at ingen av dem skal selge seg ut, men denne avtalen utløper i juni. Det er denne muligheten politikerne i Mandal nå vil benytte seg av.Etter initiativ fra konsernsjef Tom Nysted sonderer nå eierne muligheten for sammenslåing med andre energiselskap. Skagerrak Energi og Lyse Energi er mest aktuelle. Mens ordførerne i Arbeidsutvalget diskuterte dette under et møte onsdag kveld, fikk de høre om forslaget fra Mandal.

- Dumt

— Det vil være veldig dumt av dem å selge aksjene sine nå. Det er kortsiktig å sette eiendomsskatt opp mot eierskapet i Agder Energi, sier Bjørn Ropstad.

Han er KrF-ordfører i Evje og Hornnes, og får støtte av Gro-Anita Mykjåland (Sp) fra Iveland og Torhild Bransdal (KrF) fra Vennesla.

— Det er heller ikke mange kjøpere, mener Bransdal.

Ordfører Einar Halvorsen (H) i Arendal er partikollega med en av arkitektene bak forslaget i Mandal, Sven Seljom. Arendal har den største kommunale eierposten med 6,39 prosent. De vil ikke selge, og mener heller ikke Mandal bør.

— Det vil være veldig galt å tenke på dette nå som vi er i gang med sonderinger med andre selskap. Jeg synes dette er uklokt, sier Halvorsen.

Den tidligere banksjefen mener det også er økonomisk dumt.

— Det vil bli større etterspørsel etter ren strøm, og jeg er sikker på at Agder Energi vil gi gode overskudd og utbytte fremover. Det bør Mandal være med på, sier Halvorsen.

- Dårlige eiere

Sven Seljom sier at argumentene fra ordførerne ikke er uventet. Han sier at dersom det viser seg å være uklokt å selge, så vil de la det være.

— Om vi ikke selger, så må vi innføre eiendomsskatt, bekrefter Seljom.

Han legger til at slik det ser ut nå, så vil det være klokest å selge.

— Dessuten mener jeg at kommunenes høye krav til utbytte ikke gjør dem til de beste eierne for Agder Energi.