KRISTIANSAND: Plan— og bygningssjef Gunnar Stavrum i Kristiansand kommune bekrefter at kommunen har fått informasjon om uberettiget bruk av sjøboder på Flekkerøy, men at man ikke har brukt tid på det.

— Vi har fått informasjon om bruk i strid med tillatelsene. Vi har ikke gått inn i disse sakene de siste årene, fordi det har ligget i kortene at det blir tatt tak i sjøbodene på Flekkerøy, etter Miljøverndepartementets behandling, sier Stavrum.

Først får eierne av de nærmere 500 sjøbodene innenfor Flekkerøyplanens område anledning til å søke om kombinert bruk som fritidsboliger, med inntil 90 overnattinger i året. Deretter skal resten gjennomgås.

— Vi vil gå gjennom forholdet rundt hver enkelt sjøbod, ettersom vi klargjør prinsippene gjennom denne søkerunden, sier Gunnar Stavrum.

Paulen

I fjor kritiserte Miljøverndepartementet Kristiansand for ikke å ha fulgt opp bruken av sjøboder, som kommunen lot poppe opp i flere hundretall fra 1990-årene.

Mange av dem har hatt glassklare bestemmelser for å begrense bruken.

I Paulen fikk Fløybygg i 1993 regulert 16 sjøboder i to rekker på et lite område. Disse er stort sett bygget ut etter 1995. Kommunen var streng i sin tillatelse på at dette ikke skulle være fritidsboliger, men sjøboder.

"Det tillates innlegg av vann og avløp i sjøbuene, men det understrekes at disse IKKE kan tas i bruk til permanent overnatting", het det i tillatelsen fra 1993, med kommunens egen utheving av ordet "ikke".

Leier ut

Erik Arntsen (49) har en av sjøbodene. Arntsen var leder i Flekkerøy vel i nærmere seks år inntil 12. april i år, og sitter fortsatt i valgkomiteen for velet. Han er ansatt ved Institutt for økonomi ved Universitetet i Agder, og var også medlem av samarbeidsgruppa kommunen nedsatte for revidering av Flekkerøyplanen, fra 2007 til 2009. Sjøboden fremstår som en liten hytte. Den er vinterisolert, flislagt, utstyrt med kjøkkenkrok, vaskemaskin, bad, veranda i to etasjer og to soverom på loftet.

To voksne og to barn leier sjøboden for tiden. Leietakeren forteller at han betaler rundt 5000 kroner i måneden for leie, strøm og internett.

Nåværende leietaker har bodd der ett års tid, og forteller at han flyttet ut i midten av juni fordi han ikke har råd til den dyre sommerleien, men flyttet tilbake i midten av september.

Den forrige leietakeren forteller at han leide på samme vilkår.

De forteller at fem-seks av sjøbodene i Paulen brukes permanent, enten av leietakere eller av eierne selv.

- Ja, vi leier ut

— Sjøboden vår har stort sett vært i bruk hele året ja, bekrefter Erik Arntsen.

— Vi har hatt utleie om sommeren, og hatt folk også i vinterhalvåret. Men de bor ikke der på ubestemt tid, så jeg anser ikke dette for permanent opphold, sier Erik Arntsen.

- Men når du leier ut sommer som vinter, er ikke det permanent opphold?

— Det kan du kanskje si. Men vi mener det er forenelig med tillatelsen, sier Arntsen.

- Har du sjekket med kommunen om din forståelse er forenelig med kommunens oppfatning av bruk?

— Nei, det har jeg ikke, sier Arntsen.

Blir ikke forfulgt

— Vi har ikke laget en spesifikk definisjon av begrepet "permanent bruk". Men hvis man bruker det hele året, er det åpenbart at man ikke etterlever forutsetningene, sier Gunnar Stavrum.

Han vil nødig kommentere denne saken spesielt.

— Folk flest vet hva som er forskjellen. Men det finnes smutthull i alle bestemmelser. Jeg vil ikke spekulere på hva som skjer med akkurat denne sjøboden. Vi vil ikke forfølge saker tilbake i tid. Når vi har gjennomgangen, forventer vi at folk er ærlige om bruken, sier Gunnar Stavrum.

Fædrelandsvennen

To journalister i Fædrelandsvennen er blant de 16 sjøbodeierne i Paulen.

Gro Seland forteller at familiens sjøbod ikke har vært brukt til permanent opphold.

Valerie Kubens har eid sin siden 1994. Den er for tiden leid ut til en frilansfotograf.

— Jeg har leid den fra september i fjor, til juni i år. Fra september leier jeg den igjen på ubestemt tid. Men jeg pendler mye til Oslo, og er omtrent like mye der som i Kristiansand, sier fotografen.

Valerie Kubens avviser at dette er å regne som permanent bruk.

— Nei, hun bruker den sporadisk, siden hun holder seg like mye i Oslo. Dessuten hadde vi den ti uker i sommer. Bruken årlig er langt unna 90 døgn, som kommunens nye retningslinjer åpner for, sier Kubens.

- Helårsbruk er ulovlig

Fylkesmannen i Vest-Agder krever at Kristiansand kommune rydder opp.

— Helårsbruk er ulovlig bruk. Kommunen har plikt til å følge opp, sier sjefingeniør Magnus Thomassen i Fylkesmannens miljøvernavdeling.

Han sier Miljøverndepartementet ved brevet 21. juni i fjor kritiserte både kommunen og resten av myndighetsapparatet for ikke å følge opp bruken av sjøbodene.

"Departementet finner det kritikkverdig at sjøbodene på Flekkerøy er tatt i bruk som fritidsboliger i så stor utstrekning uten at Kristiansand kommune har grepet inn. Fylkesmannen, fylkeskommune eller departement burde ha tatt kontroll over den uheldige utviklingen etter at denne ble kjent", heter det i brevet fra daværende miljøvernminister Erik Solheim.

— Det er etter hvert allment kjent at mange buer brukes ulovlig. Det er i alles interesse at dette bringes i orden. Enten må folk slutte å bruke buene ulovlig, eller så må man søke om dispensasjon. Jeg kan vanskelig se at noen får tillatelse til helårsbruk, sier Thomassen.

Han sier kommunen har verktøy til å følge opp ulovligheter og informasjon om sådan, og viser til kapittel 32 i plan- og bygningsloven.

Her går det fram at kommunen både kan varsle, bruke mulkt, bøter og så videre, helt opp til straffeloven, ved alvorlige brudd på plan- og bygningsloven..