SKAGERRAK: På de to daglige rundturene mellom Kristiansand og Hirtshals møter Color Line-skipet Superspeed på isflaket som stadig blir større. Flaket ligger i underkant av fem nautiske mil utenfor Kristiansand og det tar omtrent 20 minutter fra avgang fra kaia før ferja treffer isen.

— Isen ligger utenfor Kristiansand og strekker seg rundt sørlandskysten. Det går langs kysten nordover mot Oslofjorden, forteller utkikk på Superspeed, Bjørnar Rimereit, til fvn.no.

Skjærer gjennom isen

Isflaket strekker seg flere nautiske mil mot Danmark, men så langt har trafikken ikke blitt påvirket. Ferja er nemlig bygd for å takle det meste og litt is er ingen hindring.

— Det begynte å samle seg litt is i går, men først i dag så det ut som isflak. Når vi kjører gjennom isen så hører vi lyd fra isen som knekker, forteller Rimereit.

Det har dannet seg så mye is i Oslofjorden at kystvaktskipet «Andenes» er satt inn for å overvåke isen. Flere båter er dessuten i drift for å passe på at fjorden ikke fryser til. Den tettpakkede isen fører også til problemer langs sørlandskysten.

— I går natt var det flere som satte seg fast. Noen fikk taubåthjelp og kom seg løs, mens andre måtte kave i flere timer, sier overingeniør i Kystverkets havne- og farvannsavdeling, Ole Aasbø, til fvn.no.

- Venter utfordringer

Kystvaktskipet «Andenes» har nå forflyttet seg fra Østlandet og nedover mot sørlandskysten.

— Vi tar sikte på å holde hovedledene åpne, og har en viss kapasitet til å assistere. Slik det ser ut venter vi at det blir en del utfordringer fremover, sier Aasbø.

I januar utarbeidet Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut (SMHI) prognoser som viste at hele Skagerrak kunne bli islagt. Aftenposten.no skriver i dag at isen i verste fall kan strekke seg fra ytre Oslofjord til København.

— Vi har ikke noe særlig tro på at det kommer til å skje utenfor sørlandskysten. Det er nok mer sannsynlig at det skjer i østlandsområdet. Men det vil nok ikke bli mulig å bevege seg til fots langt ut i Skagerrak, sier Aasbø.