KRISTIANSAND: — Myndighetspersoners oppgave er å skape trygghet, først og fremst. Der blir det gjort en fenomenal innsats fra alt fra tjenestemenn og privatpersoner og til pressen. Men den fasen vi er i nå handler om sorg og medlidenhet og den skal vare en stund, sier Kari Henriksen til fvn.no i Arbeiderpartiets kontorer i Dronningensgate i Kristiansand.

Henriksen var på vei hjem fra hytta på Justøya da ei venninne som er sykepleier ved Aker sykehus ringte. Hun fortalte at det var en alvorlig ulykke i regjeringskvartalet i Oslo og at hun var tilbakekalt fra ferie for å jobbe.

Etter det har Henriksen fulgt alt av nyhetssendinger tett og kun fått noen få timers søvn på øyet.

— Når du våkner opp til tall som 80 døde og det stiger, så er det helt ufattelig. Enkelte ting i verden er så grusomme at vi mennesker ikke har ord for å beskrive handlingene, sier Henriksen.

Henriksen ser et skifte i politikk og folkemening og mener at det er et nasjonalt og individuelt ansvar å velge riktig vei videre.

— Det er mange som føler mye berettiget sinne og ønsker hevn. Men det vi må møte situasjonen med er mer åpenhet og en god kraft som er sterkere enn denne onde handlingen, sier Henriksen.

I tillegg til massakren på Utøya, så venter Henriksen på beskjed fra sine venner og kolleger i departementene.

— Jeg har hatt arbeidsplassen min der og har nå tett kontakt. Det er tøft ikke å vite hvordan de har det, sier Henriksen.

Nå forbereder hun seg på at nasjonen skal gjennom flere faser.

— Medlidenheten og trøsten vil vare en god stund med så mange rammede, men det vil også komme en fase for raseri, sinne og hevntanker. Og så tror jeg vi etter hvert vil bruke mye tid på hvorfor det skjedde, sier Henriksen.

Hun tror likevel at Norge aldri blir det samme igjen.

— Vi må bygge nasjonens identitet opp. Den skal baseres på de varige og sunne verdiene, men det vil ta tid og vi vil aldri bli det samme igjen uansett hva vi gjør, sier Henriksen.

Selv er hun forberedt på å dra hurtig til Oslo.

— Stortinget samles i utgangspunktet ikke før i oktober, men en slik situasjon har vi ikke hatt før og jeg vet ærlig talt ikke hva som skjer. Arbeiderpartiet er knallhardt rammet og vi må uansett samles hurtig, sier Henriksen.