HØNEFOSS: Politiet vet ikke sikkert om det var noen personer inne i kirken da den begynte å brenne.

— Kirken er overtent. Vi vet ikke om det er noen personer inne i kirken, men ingen er meldt savnet, og vi har ingen grunn til å tro at det var noen der, sier operasjonsleder Arne Bekken i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB.

Brannvesenet fikk melding om brannen rundt klokken 16.50, og alle tilgjengelig mannskaper fra hele Ringerike og Jevnaker ble kalt inn i slukningsarbeidet. Kirken var overtent da de minutter senere ankom stedet, og de kraftige flammene gjør at mannskapene raskt måtte gi opp å prøve å slukke brannen.

Frykter kirkespir

— Vi foretar nå en kontrollert nedbrenning av kirken. Det 40 meter høye kirkespiret står i fare for å falle ned. Vi vil være på den sikre siden når spiret med de livsfarlige kirkeklokkene ramler ned, så mannskapene har trukket seg litt unna den brennende bygningen, forteller varabrannsjef Terje Reginiussen i Hønefoss brannvesen til NTB.

Ifølge Reginiussen deltar omkring 30 personer i slukningsarbeidet. Et hotell og noen boligblokker er i nærheten av den brennende kirken, men det var ved 17.30-tiden ikke fare for at flammene skulle spre seg hit.

Ikke fare for spredning

— Vi har god kontroll på nabobygg, og det er for øyeblikket ingen fare for spredning. Det er vindstille i området, og røyken og flammene går rett opp, sier Reginiussen.

Ifølge ham er flammene omkring 60-70 meter høye, og er synlige på god avstand.

Brannen er såpass voldsom at varabrannsjefen regner med at slukningsarbeidet vil pågå fram til onsdag morgen.

Det er usikkert om det ble tid til å redde ut noe av kirkens inventar før flammene tok overhånd.

Hønefoss kirke er en trekirke. Kirken ble innviet i 1862, og ble tegnet av arkitekt Christian H. Grosch.