KRISTIANSAND: — At en sosialist kan godta dette, skjønner jeg. Men nå må Høyre, Frp og KrF våkne. Vi må få stoppet dette.Vi er fremdeles i høringsrunde, så det er tid, sier venstremannen Vige, som mener kommuneplanen kan ende med at folk mister bygninger de har forvaltet i generasjoner.

Eiendomsrett

  • Det handler om retten til å bygge ut og renovere. Ved brann risikerer eiere å bli nektet gjenoppbygging. Vi står foran et kraftig inngrep i eiendomsretten, ja et offentlig maktmisbruk hvis dette vedtas. For enkelte handler det om eiendommer som har vært i familien i generasjoner, fortsetter Vige.

Formannskapet (hvor Vige selv sitter) sendte i vår planen ut på høring – uten innvendinger. Vige sier han har brukt sommeren på å sette seg inn i saken – og at det burde vært reagert før.

Her er noen av Viges og Venstres viktigste anklagepunkter:

Endrede formål

I ny kommuneplan forsvinner begrepet ”lokalmiljø med bevaringsverdi”. En rekke eiendommer som før lå i disse byggeområdene, er nå plassert i LNF-områder (altså områder med formål landbruk, natur og friluft).

Ingen har oversikt over antallet, men poenget er at bygninger i LNF-områder har mindre ”rettssikkerhet” enn andre. Ved brann kan ei hytte i et byggeområde lett bygges opp igjen. Ligger den i LNF-område må det søkes dispensasjon. Bygningsmessige endringer er også mer komplisert å få til.

Forskjellsbehandling

Hytter og hus som ligger i regulerte områder har kommuneadministrasjonen tegnet ring rundt og sikret som byggeområde. Hytter og hus som ligger i uregulerte områder sikres ikke, de omdefineres til LNF.

— I Randesund er et stort antall hytter plutselig blitt liggende i LNF-område, mens man i Holskogkilen og Fossebukta på vestsiden av byen har sikret alle eiendommene. Dette er så urettferdig at det blir udemokratisk, samtlige er jo lovlig oppført og godkjent, sier Vige.

Overstyring

Tidligere har bystyret fulgt prinsippet om at vedtatte reguleringsplaner ikke skal endres når kommuneplanen endres. Denne gang foreslår administrasjonen at kommuneplanen skal gjelde foran.

Pennestrøk

  • Dermed oppheves automatisk en rekke demokratisk fattede bystyrevedtak, og folk som har trodd på bystyret, kan ved et byråkratsk pennestrøk miste godkjenning. Ille, mener Vige.

Han reagerer også på at gamle forlik og kompromisser i kystsoneplan og flekkerøyplan skal oppheves i ny kommuneplan.

— Har en familie ei hytte eller et hus som er lovlig oppført, har det offentlige en plikt til å respektere og støtte det private eierforholdet. Men nå risikerer vi det motsatte, sier Vige.