OSLO/KRISTIANSAND: — Vi har fremmet et forslag om å kriminalisere tigging på offentlig sted, sier Åse Michaelsen som sitter i Justiskomiteen på Stortinget for Vest-Agder.

Sammen med Hans Frode Kjelland Asmyhr (Frp), Ulf Leirstein (Frp) og Siv Aida Rui Skattem (Frp) fremmet Åse Michaelsen lovforslaget i begynnelsen av mars. Dette er nå til høring i Justiskomiteen.

Utfordrer Høyre og Ap

Michaelsen reagerer på Linda Verdal (Ap) og ordfører Arvid Grundekjøns (H) uttalelser til Fædrelandsvennen torsdag.

— Jeg vil utfordre dem til å oppfordre sine partifeller til å stemme for dette lovforslaget, sier Michaelsen.Oslo Arbeiderparti har fattet et vedtak om at det bør vurderes innført en hjemmel i Politiloven som gir kommunen mulighet til i sine politivedtekter å legge ned forbud mot tigging og pengeinnsamling i nærmere bestemte områder. Jan Bøhler (Ap) har frontet å la kommunene selv velge om de vil forby tigging. Åse Michaelsen oppfordrer nå Ap til heller å stemme for hennes eget forslag om å kriminalisere tigging i hele Norge.

- Vil sende signal

— Dersom Ap nå snuser på et slikt forbud vil jeg oppfordre dem til å stemme for det lovforslaget som vi allerede har fremmet. Får vi med oss Høyre kan vi få på plass et forbud mot tigging før sommeren da det er høysesong for tigging og tilhørende kriminalitet. Det vil sende et signal ut til verden om at det ikke lønner seg å dra til Norge, sier Michaelsen.

Ved å tillate tigging legger vi til rette for organisert kriminalitet og menneskehandelHun har ikke troen på å la tigging være tillatt noen steder, og andre steder ikke.

— Dette løser ikke problemet. La oss si om dette var i Kristiansand. Skulle tigging vært forbudt i Markens, men tillatt på Grim? Hvem skulle håndhevet dette, spør Åse Michaelsen.

Til Romania med Justiskomiteen

Åse Michaelsen var nylig på tur til Romania med Justiskomiteen.

— Øverste myndighet i Romania sier at vi i Norge ikke kan klage når vi legger til rette for tigging. De opplyser at barn blir utnyttet på det groveste. Familie eller bekjente kjøper, leier eller låner barn for å kunne dra på turne til Norge. Dette gjelder spesielt fysisk utviklingshemmede barn, siden de vekker omsorg, forteller Michaelsen.

Derfor mener hun at det er på tide å kriminalisere tigging i Norge.

— Ved å tillate tigging legger vi til rette for organisert kriminalitet og menneskehandel, mener hun.

— Dersom regjeringen ønsker å forby tigging bør de stemme for vårt lovforslag, men jeg tviler på at Ap vil gå i mot SV og Sp, sier Åse Michaelsen.

- Lite realistisk

SKEPTISK: Kari Henriksen (Ap) tror ikke at det kommer noe tiggeforbud innen sommeren Foto: ARKIVFOTO

Kari Henriksen (Ap) sitter i Arbeids— og sosialkomiteen på Stortinget for Vest-Agder. Hun mener at det er lite realistisk med et tiggerforbud innen sommeren.- Dette er en problemstilling som trenger en bred debatt, og kan ikke avgjøres så raskt. Det er spredte meninger i partiet, og dette vil nok komme opp til landsmøtet til neste år, sier Kari Henriksen.

Selv har hun ingen klar preferanse for å forby eller tillate tigging.

— Tigging på offentlige steder er et fenomen som utfordrer oss på mange måter. Vi trenger en bred debatt der vi ser både på de etiske sidene og de kriminaltekniske, sier Henriksen.

Samtidig vedgår hun at hun i utgangspunktet er litt skeptisk til å kriminalisere tigging.

— Det vil være vanskelig å håndheve en slik lov. Dette er i utgangspunktet et fenomen vi kan si nei til. Vi kan velge å ikke gi penger til tiggere, sier Kari Henriksen.

- Kommer an på Ap

ØNSKER FORBUD: Peter Gitmark (H) mener at et eventuelt tiggeforbud innen sommeren kommer an på AP Foto: ARKIVFOTO

Peter Gitmark (H) sitter i Utenriks— og forsvarskomiteen på Stortinget for Vest-Agder. Han støtter Åse Michaelsens forslag om å kriminalisere tigging på offentlige steder.- Både Frp og Høyre var i mot å oppheve løsgjengerloven i 2005. Dette står jeg på ennå, og det er bred enighet i høyre om at vi trenger en slik lov sier Peter Gitmark.

— Jeg har stor forståelse for at mennesker i desperat nød velger å tigge, men det er ikke det det er snakk om her. Vi vet at hele familier kommer til Norge ved hjelp av bakmenn som tar nesten alle pengene deres. Det kan vi ikke tillate, sier han.

Gitmark mener et eventuelt tiggeforbud innen sommeren kommer an på Arbeiderpartiet.

— Jeg tviler på at Ap klarer å konkludere i denne saken før sommeren. Som et minimum mener jeg at de bør konkludere med at kommunene selv må kunne bestemme om de vil forby tigging, sier Peter Gitmark