KRISTIANSAND: Fristen utløp for få dager siden, og mange har varslet at de vil delta i en kommende anbudsrunde.

— Dette er en gledelig nyhet for oss i flertallskonstellasjonen, som har presset på for OPS-modellen. At leverandørene står i kø sier meg at arbeidet fra politisk side burde kommet i gang for lenge siden, uttaler Tor S. Utsogn , leder for helse- og sosialstyret.

OPS står for offentlig-privat samarbeid, målet er å presse ned prisene på drift og bygging av prosjekter i offentlig regi. Ved høstens valg programforpliktet de borgerlige seg på å prøve ut modellen for å spare penger på eldreomsorg i Kristiansand.

file62oztsuoi83131a9ho1x[1].jpg

— Vi håper på en høyere standard på tilbudet for en lavere sum penger, forklarer Utsogn, som sier flertallet klør etter å sette spaden i jorda.

Mer rasjonelle tjenester

I første omgang gjelder det 40 sentrumsnære omsorgsboliger, neste prosjekt er nytt sykehjem øst for sentrum. I denne omgang sonderer man interessen, dernest blir det anbud.

Kruse Smith er blant interessentene; entreprenøren bygger nå milliardprosjektet Aquarama sammen med BRG. Kommunen eier deler av aktivitetssenteret, men betaler for en 60-årig driftsavtale.

Tanken er at økonomien går i hop ved at hotell, badeland, spa-anlegg, kontorlokaler og treningssenter subsidierer de offentlige arealene.

— Dette er en aktuell problemstilling over hele landet. Andelen eldre øker kraftig, dermed må kommunen sette seg ned og tenke hvordan dette kan løses mest fornuftig. Rasjonelle hjemmetjenester får man ved å bo konsentrert, i stedet for at pleierne bruker mye tid i bil mellom hver leilighet, forklarer Svein Kaldestad, direktør for forretningsutvikling i Kruse Smith-konsernet.

Han ser en annen trend: I fremtiden vil en stor andel pensjonister være kapitalsterke, og etterspørre tjenester utover de lovpålagte. På Hovedgårdstunet i Vågsbygd betaler beboerne noen kroner ekstra for felles resepsjon og oppholdsrom.

Kruse-direktøren mener løsningen ligger i et samarbeid mellom kommune, private og akademia - UiA har allerede bistått dem med kunnskap om hvilke modeller som tilfredsstiller loven om offentlige anskaffelser.

Lærte av Aquarama

Forgjengeren til Aquarama - den såkalte Aquadranten - ble planlagt i det vide og brede, til ingen nytte. Det ble kastet på båten fordi ingen ville ta ansvar for drift av et så storslått anlegg.

fuhr.jpg

— Vi må ta utgangspunkt i hva markedet vil bygge, for at ikke kommunen skal etterspørre noe som ikke er realistisk, forteller eiendomsutvikler Aud Sunniva Fuhr fra Kristiansand Eiendom.Hvilken OPS-modell man velger, hvor involvert private skal være, er noe kommunen nå skal sette seg ned og vurdere. På Aquarama gikk kommunen inn på eiersiden for å sikre momskompensasjon og gunstige rentebetingelser.

Kristiansand Eiendom er overveldet over interessen.

— Blant de 30 interessentene er alt fra store, tunge aktører med kompetanse på drift og bygging, til utviklere som har en eiendom de kan tenke seg å bruke til omsorgsboliger, opplyser Fuhr.

Også parkeringshus under Torvet ligger an til å bli et OPS-prosjekt.

Også Filadelfia vil bygge

— Vi har meldt vår interesse, og venter nå bare på å få anbudspapirene. Men uansett vil vi realisere prosjektet vårt; om vi ikke bygger omsorgsboliger for kommunen, blir de private, uttaler Line Halvorsen Fielding, utviklingsdirektør i Morgenstjernen Eiendom, som eier Kvartal 42 AS sammen med menigheten Filadelfia (60/40)

Ifølge Fielding venter de svar fra Frikirken, som i høst skal avgjøre om de flytter et par kvartaler, tvers over gaten for Aquarama. Det vil påvirke antall leiligheter, som er anslått til 70-100, hvorav halvparten omsorgsboliger.

Politisk vilje til private løsninger, kombinert med at antall nordmenn over 80 år dobles innen 2050, gjør at mange utbyggere posisjonerer seg mot dette markedet.

Hilde Sundstøl, som i vår solgte 13 barnehager, er også blant dem som nå retter innsatsen mot eldreomsorg. Gründeren besvarte ikke Fædrelandsvennens henvendelse tirsdag.