FOR OMTAKSERING: Jens Olai Justvik (V) ga tydelig uttrykk for at posisjonen måtte ta ansvar for det de gjorde da de valgte å fjerne boplikt fra Ågerøya. Han gikk inn for ny taksering av hensyn til likebehandlingsprinsippet. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

LILLESAND: Et flertall i formannskapet stemte onsdag ned forslaget fra administrasjonen om å foreta en omtaksering av boliger på Ågerøya. Etter at boplikten i mai ble opphevet, mente kommuneadministrasjonen at eiendommenes verdi er endret.

— Jeg kan ikke se at det er nødvendig. De menneskene bor i det samme huset som de bodde i før. Vi må huske på at en omtaksering også kan gå begge veier. Jeg vil stemme i mot, fordi vi i Høyres program sa at eiendomsskatten ikke skal økes, sa ordfører Arne Thomassen i møtet.- Jeg synes det er alt for tidlig. Det har ikke vært salg der ute. Det er ikke noe som tilsier at verdien på boligene har forandret seg. De signaler vi har fått fra de fastboende på Ågerøya, er at de ikke ønsker denne omtakseringen, sa Ingebjørg Ribe Rudihagen (KrF).

- Likegyldig

Argumentene fra opposisjonen fikk Venstres Jens Olai Justvik til å undre:

— Det er meg revnende likegyldig hva de ønsker. Dette er ikke likhet for loven! Nå må dere ta ansvar for de politiske valgene dere har tatt. Vi kan ikke lage Ågerøya til et fristed, bare fordi vi ikke vet om de får en høyre eller lavere eiendomsskatt, det er helt uviktig. Om det er så at omtakseringen går i kommunens disfavør, så er det for meg helt greit. Men det er viktig at det er likhet for loven, sa Justvik.

Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Arbeiderpartiet ønsket å beholde boplikt på Ågerøya da saken ble behandlet i mai.

Nedstemt

Da eiendommer på Ågerøya ble taksert etter at eiendomsskatten ble innført, var det slik at boliger registrerte som boliger uten boplikt, ble taksert høyere enn boliger med boplikt.

— Boliger er boliger foreløpig. Idet en boligeiendom går over til å bli en fritidseiendom, blir det automatisk en ny takst på eiendommen. Så må vi være konsekvente med dette på Ågerøya, med en gang en bruksendring er signert, sa Einar Holmer-Hoven (H).

— Dette kan skape en mistanke om spesialbehandling, advarte Helge Røed (Ap).

Kun Jens Olai Justvik (V), Helge Røed (Ap) og Abel Cecilie Knibe Hanssen (Ap) ønsket omtaksering. Forslaget fra administrasjonen ble dermed nedstemt med tre mot seks stemmer.