KRISTIANSAND: «Har manglende seksuell lyst mye av skylden for samlivskonflikter og at ekteskap ryker?» spurte Protestfestivalen onsdag kveld i debatten i Christianssands Kunstforening.

— Noen par holder ut samlivet for lenge. Men de fleste som sliter med seksuallivet burde heller forandre relasjonene seg imellom. Mange kunne da fått tidligere hjelp til å teste ut om det er grunnlag for et samliv. Men vi som kirke har synder å bekjenne, sa presten Per Arne Dahl i under sex-debatten.

Den kjente presten og samlivsspaltisten viste til «helvtes-presten» Ole Hallesby, som i sin tid prediket at sex mer var til for forplantningen enn noe annet.

— Jeg håper som prest at gårsdagens puritanisme, der sex er uten kjønnsorganer, nå er lagt bak oss. Akkurat som vulgær-erotikken, der sex er uten ansikter, også er noe vi er ferdig med, sa presten som har ledet Institutt for Sjelesorg og Samlivssenteret på Modum Bad.

Får du nok sex?

Panelet slo raskt fast at det ikke bare er menn som spinner hvileløst rundt ektesenga med uforettet sak.

— Det er like mange damer som ikke får nok sex av sine menn, og den de får er av dårlig kvalitet, sa samlivsterapeut og spaltist Eva Mohn.

Når par sliter med at en av partene vil ha mye mer eller mye mindre sex enn den andre, mener Mohn det bare er å skille seg.

— Det er ikke noe å gjøre med det. Man kan gå i terapi og samtaler. Men det hjelper bare for en kort stund, så er det tilbake i gamle former. Par burde gå fra hverandre mye før, fremfor å holde ut og holde ut. Det vil vært bedre for alle parter og gå mindre ut over barna, sa Mohn.

Gratis sex-terapi

Sexologen og spaltisten Margrete Wiede Aasland mente «alt rælet» som skrives om sex i avisene kan gjør vondt verre.

— Når man leser det som står i avisene tror alle naboen har mer sex, sa hun og viste tidlig til at menneskers lyst og behov er svært forskjellig.

— Noen trenger sex flere ganger hver dag. Andre klarer seg med en gang i året. Eller ingenting, sa Wiede Aasland som mente gratis sex-terapi kan hjelpe mange par.

Partienes seksual-politikk

— I dag er ingen hjelp å få fra det offentlige på dette området. Det er en brist, mente skribenten og kjønnsviteren Andreas Persson, som er spesialist i sexologisk rådgivning.

Han fortalte han hadde skrevet til alle de politiske partiene for å få vite hva slags sex-politikk de hadde.

— Ingen svarte på henvendelsen min. Dette gjelder viktige spørsmål som abort, ekteskap for homofile og bruk av p-piller, for eksempel. Bør ikke partiene ha en mening om dette? spurte han.