OSLO: Den engasjerte og godt forberedte Lillesand-ordføreren hadde mye på hjertet, og høstet anerkjennelse og solid applaus etter innlegget.

Thomassen takket først Erna Solberg for motiverende og god tale, før han fortalte den fullsatte landsmøtesalen om sin start på dagen.

– Dagen begynte godt. Strålende sol i Lillesand og jeg kjørte innover på en OPS–vei mens jeg hørte på Erna i radioen. Det er riktig så gildt å være med på Høyres landsmøte, sa Thomassen og ble møtt med humring i salen.

Ordfører og fylkesleder Thomassen er tent før valgkampen.

– Nå står folk i kø for å stemme Høyre, fortalte han og fortsatte:

– Jeg traff en disponent for en tid tilbake. Han kom bort og fortalte at han hadde lyst å stemme Høyre i Froland, men det var ingen å stemme på. Nå har vi fått liste i Froland, og er representert i alle 15 kommunene, sa Thomassen, som hadde valgt en folkelig tone i innlegget sitt.

– Fylkesmannen har for mye makt

Han fortalte også delegatene om en prat han hadde hatt med en av de ansatte på Bo— og arbeidskollektivet i hjembyen.

– Arne, sa hun. Vi skulle slått sammen våre to fylkeskommuner. Hvorfor, spurte jeg.

— Fordi vi da ville bli kvitt fylkesmannen, sa hun.

Thomassen meldte tilbake at han mente det er feil å skylde på fylkesmannen.

– Fylkesmannen er en hyggelig mann, men feilen er at regjeringen har gitt fylkesmannen for mye makt, mente han og kom inn på begrensningene som gjelder i strandsonen.

– Vi har fulgt pålegg og laget planer og reguleringsforslag. Det siste var en plan som tok sikte på å få på plass 2000 nye båtplasser. Etter en lang dialog med fylkesmannen, stoppet det hele.

– Vet dere hvorfor, spurte Thomassen og tittet over brillekanten.

Fiskerimyndighetene grep inn og ville verne litt ålegress, sa han og ristet oppgitt på hodet.

Ordføreren i Lillesand lot heller ikke anledningen gå fra seg til å si noen ord om bomsaken og sine opplevelser med i møte med Statens vegvesen.

– Statlige overgrep og begrenset innflytelse gjør jobben vår på kommunalt holdt vanskelig. Jeg ikke er i tvil. Vi trenger en ny regjering, sa Thomassen som gjerne hadde sett at taletiden var på mer en tilmålte fire minutter.