VEST-AGDER: – Dette gir absolutt grunnlag for mistanke om svart arbeid. Det er rimelig sannsynlig at omsetning holdes utenfor regnskap, sier Karl Olav Valen, direktør for kontrollavdelingen i Skatt sør.

Nesten alle frisørsalongene som ble kontrollert i Vest-Agder fikk pålegg etter en aksjon Skatt sør hadde i forrige uke.

Uanmeldt. Skatt sørs kontrollører dukket uanmeldt opp i 27 frisørsalonger i Vest-Agder sist onsdag og torsdag. Av dem fikk 24 pålegg. Kontrollene var særlig innrettet mot små virksomheter som tilbyr svært billige tjenester.

– Resultatene er nedslående og bekrefter våre mistanker om uryddige forhold i bransjen, sier Karl Olav Valen.

Kontrollørene sjekket blant annet bruk av kassaapparat og rutiner for å bruke ordrebøker.

– Hvis de har orden på slike ting, så er det lettere å sjekke om de rapporterer alt de skal. Hvis alt bare flyter, så er det lett å unndra penger for beskatning, sier kommunikasjonsrådgiver Hege Løvdal Gulseth i Skatt sør.

– Disse salongene ødelegger for de seriøse, sier Løvdal Gulseth.

Har ryddet

Karl Olav Valen sier at den organiserte delen av frisørbransjen har gjort mye for å rydde opp i egen bransje. De har streng selvjustis, og gode rapporteringsregler.

– Unndragelse av skatt og avgift er i seg selv alvorlig, men useriøse aktører som jobber svart ødelegger også konkurranseforholdene i bransjen. Det vil vi motarbeide, sier Valen.

Valen mener frisørkunder bør være på vakt overfor salonger som opererer med kunstig lave priser. Dersom salongen ikke selv uten oppfordring gir kvittering kan det tyde på svart arbeid. Derfor oppfordrer han kunder til alltid å be om kvittering.

Kontrollsjefen sier at de har hatt målrettet fokus mot frisørsalonger som reklamerer med svært billige timer. Mange av disse er drevet av utlendinger.

Følger opp

– Det er ikke ulovlig å jobbe billig når man ikke har ansatte. Men dersom man har ansatte, skal det være ordnede arbeidsforhold, sier Valen.

Etter de mange funnene har Skatt sør funnet grunn til å følge opp aksjonen. Først truer de med bøter til de som ikke følger påleggene. Men de vil også gå grundigere til verks hos flere av frisørene. Enkelte kan vente seg et totalt bokettersyn. Da sjekker de om det er unndratt skatt og moms.

– Vi vil også sammen med politiet sjekke omkring arbeids— og oppholdstillatelser. Sammen med Nav vil vi sjekke om ansatte går på trygd. Når det er uryddighet rundt oppgjørene, så er det ofte ikke orden på andre ting heller, sier Valen.