KRISTIANSAND: Denne uka kan man treffe på en liten kvinne med en sterk historie fra Nepal i Kristiansands gater. Hun er en av Strømmestiftelsens partnere, og hedres med "Hjelp til selvhjelp"-prisen for sin innsats mot sexslaveri.

Første gang hun møtte et offer for såkalt trafficking, var i Katmandu midt på 1970-tallet. Durga Ghimire var student, og ble kjent med ei jente som hadde blitt solgt til sexslaveri av sin egen far for et beløp tilsvarende snaut tusen norske kroner. Hun hjalp jenta, men ble overrasket da hun etter en stund sa hun ikke ville tilbake til familien sin. Hun var overbevist om at hun bare ville bli solgt på nytt.

I 1986 var Durga Ghimira ferdig utdannet jurist, og engasjert i ulikt sosialt arbeid i Nepal. En dag så hun politiet legge en mann i jern ved siden av motorveien. Ved siden av ham sto to mindreårige jenter.

— Han ble tatt på fersken mens han forsøkte å selge to barn. Det som overrasket meg, var at politiet behandlet saken som ren rutine. Først da begynte jeg å ane noe om omfanget av dette problemet, og jeg bestemte meg for å gjøre noe med dette.

Kriminalitet

Året etter startet hun organisasjonen ABC Nepal.

— A står for 'agroforestry', B er 'basic health' og C er for 'cooperative'. Vi måtte velge et navn ingen tar anstøt av. Dette er veldig sensitive ting å sette fokus på i mitt hjemland, sier hun.

Arbeidet i organisasjonen handler om å kjempe for kvinners og barns rettigheter generelt, og å hjelpe folk ut av prostitusjon enten denne skjer under tvang eller ikke.

— Fattigdom er en betydelig drivkraft bak det som skjer. Men manglende likestilling er også en avgjørende faktor, sier hun.

Av og til er det snakk om grov organisert kriminalitet.

Menneskehandel i India

5. februar 1996 raidet indisk politi noen bordeller i Mumbai, og arresterte 538 unge jenter for prostitusjon. Det ble raskt klart at mange av disse var fra Nepal, og slett ikke alle jobbet der frivillig. Noen var solgt til slaveri i bordellene i nabolandet.

124 av disse jentene ble returnert til Nepal i løpet av kort tid, og Durga Ghimires organisasjon var en av organisasjonene som sto klare til å ta dem imot.

— Vi må tilby et trygt sted hvor jenter i en slik situasjon kan leve i skjul. Men det holder jo bare en stund. Skal man bidra til å løse problemene deres, er verken skjulesteder eller medisinsk bistand godt nok.

Flere av jentene sliter med søvnløshet, noen med psykiske problemer, andre med seksuelt overførbare sykdommer.

På egne ben

— Vi må se lengre, og hjelpe dem til å klare seg selv. Vårt arbeid er langsiktig, og inkluderer både skolegang, praktisk yrkesopplæring og etter hvert også etablererstøtte for de som vil jobbe for å livnære seg utenfor prostitusjon, og uten å måtte være avhengig av familie som kanskje har sviktet tidligere. Andre hjelper vi tilbake til familien, om de vil det.

Det er for kombinasjonen av det akutte og livreddende arbeidet med den langsiktige tenkningen hvor jentene hjelpes til å klare seg selv og også bistå hverandre i grupper, at Durga Ghimire nå hedres med Strømmestiftelsens "Hjelp til selvhjelp"-pris.