KRISTIANSAND: Kommunen får særdeles hard kritikk i en fersk rapport fra Kristiansand Revisjonsdistrikt. For det første gir de støtte til organisasjoner på en måte som legger til rette for kameraderi. For det andre har den kjøpt omfattende tjenester uten å legge det ut til offentlig anbud. Resultatet kan ha vært at kommunen betalte mer for tjenestene enn nødvendig.

— Vi finner indikasjoner på at særinteresser i Kristiansand har fått gjennomslag på en måte som ikke er optimal med tanke på lokaldemokratiets legitimitet, skriver revisor Stein Grøntoft i rapporten. De sikter spesielt til kristne organisasjoners særstilling i Kristiansand.

— Det er åpenbart at organisasjoner med godt kontaktnett vil ha større mulighet for kommunal støtte, heter det videre. De kristne rusbehandlingsorganisasjonene står også i en særstilling.

— Kristiansand kommunes samarbeid med frivillig sektor når det gjelder rusomsorg handler utelukkende om organisasjoner med en religiøs tilknytning, står det i rapporten. Revisorene mener dette kan gi dårligere tilbud til rusmisbrukere som ikke deler organisasjonens grunnsyn. Dette toppes med den ulovlige millionstøtten til Shalam.

- Ulovlig støtte

— Ansvaret for at bystyret sannsynligvis kan sies å ha bidratt til ulovlig offentlig støtte for Shalam ligger hos bystyret selv, står det. Rapporten er laget etter at Fædrelandsvennen i vinter skrev om tildeling av midler til organisasjonene i kommunen.

Kristiansand kommune deler ut 44 millioner kroner uten søkeprosess. Pengene går til gode formål, som lag og foreninger. Etter at Kristelig Folkeparti fikk sitte ved maktens bord, har støtten til kristne organisasjoner økt med 2,7 millioner kroner. Partiets varaordfører Jørgen Kristiansen sier det var en viktig sak for ham i budsjettforhandlingene.

Nå peker revisjonen på at flere av tildelingene er kritikkverdige.

Tildeling av penger og kjøp av rusomsorg hos Shalam trekkes frem som et skrekkeksempel. Kommunen bevilget i 2012 støtte på 1 million kroner, etter at organisasjonen kun søkte om en halv million kroner. I tillegg er det kjøpt tjenester gjennom flere år uten å ha gjennomført anbudsrunde.

Skulle hatt anbud

— Det skulle vært gjennomført anbudsrunde i tråd med lov og forskrift om offentlige anskaffelser for dette tjenestekjøpet, skriver revisjonen. Videre slår den fast tilskuddet på 1 million kroner oppfyller seks av syv punkter for ulovlig offentlig støtte.

— Vi er nødt til å gå gjennom våre offentlige innkjøp i helse- og sosialsektoren, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF). Han innser at deres støtte og tjenestekjøp hos Shalam har vært ulovlig, men peker på at de begynte å kjøpe tjenester der før lov om offentlige anskaffelser trådte i kraft.

Jørgensen tror en frivillighetsportal, der alle søknader om kommunale tilskudd sendes gjennom, kan løse problemene knyttet til lag og foreningers tilskudd.

— Men ingen bør være overrasket over at de ikke-borgerlige partiene gir penger til lag og foreninger, og da spesielt til kristne organisasjoner, sier KrF-politikeren.

I rapporten viser revisorene til undersøkelser omkring innbyggernes tillit til politikerne. En rapport fra 2009 viser at innbyggerne i Kristiansand ikke tror politikerne setter sine personlige interesser til side når de treffer politiske beslutninger.

— Innbyggernes svar kan forstås slik at sannsynligheten for korrupsjon er relativt liten, mens kameraderi oppfattes å være mer utbredt, skriver revisorene.