INTET NYTT: Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken hadde ingen ting nytt å berette for sørlandspolitikerne som torsdag gjestet Kommunal- og regionaldepartementet. Foto: Ole Dag Kvamme
MØTER I OSLO: Det foregår intens møtevirksomhet før regjeringen innstiller på flytting eller ikke for Iveland, Birkenes, Lillesand og Evje og Hornnes. Nærmest til venstre er Ivelands varaordfører Sig Tove Aasen (Ap) som sitter ved siden av Iveland-ordfører Gro-Anita Mykjåland (Sp). Ved bordenden statssekretær Dag-Henrik Sandbakken. Foto: Ole Dag Kvamme
SISTE MØTET: Dette er fra det siste møtet torsdag med representanter fra alle flyttekommunene, fylkeskommunen og fylkesmannen i begge fylkene. Nærmest sitter f.v. Arild Windsland, ordfører Birkenes (H), Jens Arild Johannessen, rådmann Evje og Hornnes, Finn Bjørn Rørvik, varaordfører Evje og Hornnes (H), Arne Thomassen, ordfører Lillesand (H), Cecilie Knibe Hansen, politiker Lillesand (Ap) og nærmest t.h. Hugo Pedersen, representant fra fylkesmannen i Aust Agder. Foto: Ole Dag Kvamme
INTET NYTT: Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken hadde ingen ting nytt å berette for sørlandspolitikerne som torsdag gjestet Kommunal- og regionaldepartementet. Foto: Ole Dag Kvamme
Ingen løfter: Ordførerne fra "flyttekommunene" på Oslo-besøk fikk ingen løfter da de besøkte Kommunaldepartementet torsdag. . Foto: Ole Dag Kvamme

OSLO: Det offisielle møtet var lagt opp slik: Statsråd Liv Signe Navarsete hadde invitert representanter fra de flytteklare kommunene og representanter fra begge fylkesmennene og fylkeskommunene på Agder for å snakke om flytting. Da Navarsete var syk, møtte i stedet statssekretær Dag-Henrik Sandbakken politikerne.

Møtetorsdagen startet med et særmøte for Senterpartifolkene. Sp-ordførerne og Sp-fylkeslederne i begge Agder-fylkene. De skulle gjerne møtt partilederen, som også er kommunalminister. Men de måtte til dette avklaringsmøtet også nøye seg med Sandbakken.

— Det kom veldig tydelig fram at vi har ulike syn, sier Songdalen-ordfører Johnny Greibesland.

Dermed gikk noen hjem. Andre ble igjen da dørene gikk opp for møte nummer to torsdag. Prosessen inn mot regjeringens innstilling om flytting av Birkenes, Iveland, Lillesand samt Evje og Hornnes er nemlig en maraton i møter og lobby.

Iveland, Birkenes og Lillesand har folkeavstemninger, som sier ja til fylkesbytte. Evje og Hornnes har kun vedtak fra kommunestyre. De risikerer å bli stående utenfor om de tre andre får flytte.

Avklares før jul

Rett før eller etter jul skal det Senterparti-styrte Kommunal - og regionaldepartementet innstille overfor Stortinget om ingen, noen eller alle de fire kommunene får flytte over til Aust-Agder.

— Vi har ikke bestemt oss og vil bruke tiden godt, sier statssekretær Dag-Henrik Sandbakken i Kommunal- og regionaldepartementet, etter møtene torsdag.

- Intens lobby

Spenningen stiger når avgjørelsen om fremtiden for randkommunene nærmer seg. Innad i partiene er stemningen til å ta og føle på. Sikringene ser ut til å kunne sprette ut av skapet når som helst.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet er svært sentrale, både i regjering og lokalt. Lokalt er partiene svært splittet, både mellom og innad i fylkene.

— Det er en svært intens lobbyvirksomhet for tiden, nærmest stønner Ivelands varaordfører Sig Tove Aasen (Ap), da hun satte seg på flytoget fra Gardermoen til Oslo sentrum torsdag morgen.

Forrige uke møtte representanter for kommunene i Knutepunkt Sørlandet storfraksjonen i Stortingets kommunalkomité, som består av regjeringspartienes representanter. Men i tillegg foregår det parallelle, uoffisielle møter.

Ikke orientert om møte

Sig Tove Aasen møtte storfraksjonen som varaordfører i Iveland. Samtidlig er hun i styret i Aust-Agder Arbeiderparti. Men hun fikk ikke rede på at ledelsen i fylkespartiet hadde et fraksjonsmøte med den samme storfraksjonen utenom hovedmøtet. Det fikk hun første rede på etterpå.

— Det er litt merkelig, men vi står jo på hver vår banehalvdel. Det har vel falt de andre i partiet tungt for brystet at vi vest i Aust-Agder samarbeider med Vest-Agder om overgang, sier Aasen.

Neste uke fortsetter møtene. Da har Sandbakken og Navarsete invitert kommunetopper øst i Aust-Agder til enda et eget møte.

- Må avklares før valget

— Denne saken må avklares før valget, sier ordfører Gro-Anita Mykjåland i Iveland (Sp).

Hun sier denne holdningen deles av alle partier, og samtidig er viktig for regjeringen.

— Jeg sier "rip the bandage off" – riv av plasteret. Det kan gjøre vondt, men vi må være ferdig med denne saken når vi nå går inn i valgkampen for Stortingsvalget, sier Mykjåland.

- Akkurat som EU-saken

Senterparti-ordfører Kjell Trygve Grunnsvoll i Gjerstad sier flertallet i fylkesavstemningen må avgjøre og ikke hver enkelt kommune.

— Selv om det er lokalt ønske om å bytte fylke, så har fylkesflertallet sagt nei. Det blir akkurat som i EU-saken. I Norge gikk et lite flertall i mot medlemskap i EU, men Oslo var for. Skulle Oslo blitt med i EU da? Nei, det vil bli mange rare løsninger hvis hver kommune skulle bestemme, sier Grunnsvoll.

Han mener også Kristiansand blir altfor sterk og dominerende hvis kommunene får flytte.