VENNESLA: Ungdommer selger og bruker stoff på skolen i Vennesla, skriver Vennesla Tidende i dag. I går morges ble kommuneadministrasjonen informert under et møte.

— Flere av dem er rusavhengige og kommer beruset på skolen. De selger narkotika og vi har faktisk eksempler på flere som drar til byen hvor de bytter seksuelle tjenester mot stoff. Vi vet om flere som har blitt voldtatt i slike situasjoner, sier SLT- koordinator i Vennesla kommune Raymond Bærø til avisen.

Som SLT- koordinator har Bærø ansvaret for et samarbeid mellom kommune, politi og andre offentlige etater.

Bærø avkrefter imidlertid overfor fvn.no at det er ungdommer ned i 12-årsalderen som selger sex. I ungdomsgjengen som driver med narkotika og vinningskriminalitet, er det imidlertid også personer i slutten av barneskolealder, opplyser Bærø.

Rundt ti ungdommer

Problemene skal hovedsakelig være knyttet til en gruppe på ti ungdommer som kommunen og andre etater har forsøkt å følge opp i lengre tid. Ifølge Bærø har man ikke lyktes med å løse problemene, og flere har nå kommet til i det samme miljøet.

— Det er jo dramatisk når barn og unge bruker rus og alle tiltak er brukt. Vi ser veldig alvorlig på saken og har gjort det over lengre tid. Vi strever med å finne god hjelp og tiltak for disse ungdommene, sier kommunalsjef Kristin Eidet Robstad til Vennesla Tidende.

Bekrefter sex-salg

Rådmann Svein Skisland bekrefter overfor fvn.no at han kjenner til at det har vært ett tilfelle der en av ungdommene i miljøet har solgt sex.

— Etter de opplysningene jeg har fått, er det riktig, sier han.

Han kan imidlertid ikke svare på om det har vært noen voldtekter i gruppa med ungdommer.

— Jeg har hørt at det har vært tilfeller av voldtekt, men jeg kan ikke knytte det opp mot akkurat denne saken.

- Hvor lenge har det vært problemer med disse ungdommene?

— Dette er sånne ting som kommer og går. Vi prøver hele tiden å ha oversikt over situasjonen, svarer han, men bekrefter at problemet nylig har økt.

— Vi har vel sett at det har vært en oppblomstring av et miljø som er uønsket i kommunen, og som vi ønsker å gjøre noe med, sier han.

Ingen etterforskning fra politiet

John Tomas Homme, lensmann i Vennesla, sier politiet i Vennesla ikke driver offisiell etterforskning av sex-salg i forbindelse med ungdomsgjengen. Men noen hevder at ei jente skal ha solgt sex.

— Det vi har registrert, er at vi har dialog med en familie som mener det har skjedd. Men det er ikke anmeldt, sier han.

— Vi driver ikke etterforskning. Dette går også litt på at familien må ville fortelle, sier han.

Narkotika

Skisland var selv med på møtet i går.

— Det som var litt spesielt, var at jeg var med. Det var jeg for å få oversikt over situasjonen og hvilke tiltak som kan gjøres.

- Hva er situasjonen?

— At vi har store utfordringer med en liten gruppe ungdom.

- Hvilke utfordringer?

— Etter det jeg har forstått, går det på rus; hasj og narkotiske stoffer, svarer han.

Han forteller at politiet, skolen, barne- og familieenheten, fritidsklubben Moonlight og rådmannen var representert på møtet.

- Alvorlig

Torhild Brandsdal, ordfører i Vennesla, ser alvorlig på saken.

— Dette er så alvorlig at alle gode krefter må settes inn for å få bukt med det, sier hun til fvn.no.

Hun sier det ikke er lenge siden hun ble informert om situasjonen, men var ikke på møtet i går.

— Da jeg ble klar over dette, tok rådmannen sammen med meg initiativ til møtet som var i går, sier hun, og henviser videre til rådmannen.

- Et kjent problem

Magne Storaker, leder av SO-teamet i Agder politidistrikt, sier at bytting av seksuelle tjenester mot narktika ikke er et ukjent fenomen i Agder. SO-teamet etterforsker seksuelle overgrep, hovedsakelig mot mindreårige.

Storaker kjenner imidlertid ikke til konkrete saker som kan knyttes til utfordringene i Vennesla.

— Når det gjelder mindreårige er det en del jenter som bytter kontantkort og sigaretter mot seksuelle tjenester. Det er ikke noe nytt og vi har hatt mange slike saker tidligere i Agder, sier Storaker.

Jenter som bytter til seg narkotika er som oftest over 16 år, opplyser Storaker.

ADVARER. SLT-koordinator Raymond Bærø advarer mot et økende problem med ungdommer som selger sex. Foto: Torstein Øen