FARSUND: Mennene var onsdag kveld på vei fra Stavanger til Oslo med en 38 fots Windy da de fikk trøbbel med den ene av to motorer.

En nødmelding ble sendt inn like før klokken 20, men redningsaksjonen ble imidlertid vanskelig siden verken politiet eller Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) klarte å komme i kontakt med de to mennene om bord.

— Hovedredningssentralen fikk først melding fra en kvinne som oppholdt seg i Kristiansand. Meldingen gikk ut på at mannen hennes og en kamerat hadde problem med en båt mellom Stavanger og Kristiansand. Men vi slet med å komme i kontakt med kvinnen igjen, opplyser operasjonsleder Per Lauvnes ved Agder politidistrikt til fvn.no.

«Er i havsnød»

Kvinnen hadde fått en sms fra mannen hvor det sto «Har fått motorstans. Er i havsnød». Hun viste denne meldingen til ansatte i en dagligvarebutikk i Kristiansand, som igjen varslet Redningsselskapets servicetelefon. Derifra ble det varslet videre til Hovedredningssentralen.

Men kvinnen svarte ikke på telefon, og derfor visste ingen hvor båten befant seg.

— En patrulje jobbet med å få tak i kvinnen, mens Hovedredningssentralen forsøkte å finne ut hvor båten var, sier Lauvnes.

Båter i området ble varslet uten at det ga resultat. Først klokken 21.10, en drøy time etter at meldingen kom inn, fikk politiet kontakt med kvinnen. Da fikk man mer informasjon om båten og de to mennene om bord.

Sporet til Lista

Mennene ble forsøkt oppringt, uten at de svarte. Men sporing av mennenes mobiltelefoner gjorde at HRS mente båten måtte befinne seg utenfor Lista.

— Vi jobbet halvannen time med å finne ut hvor havaristen var. Det ble vurdert fortløpende om vi skulle sende ut et Sea King-helikopter, men å søke langs hele kyststrekningen mellom Stavanger og Kristiansand var vanskelig. Derfor ble det jobbet mye med etterretning, sier redningsleder Owe Frøland ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge.

Da det kom fram at den 38 fots store båten var utenfor Lista, ble redningsskøyta Hvaler sendt vestover fra Mandal og redningsskøyta Ægir gikk ut fra Farsund. Klokken 22.25 fant Ægir en båt som passet til beskrivelsen.

Båten var da like vest for Revøy sør for Farsund.

Gikk for egen maskin

- Om lag tjue minutter etter at vi kjørte ut for å lete, kom båten mot oss. De hadde fått problemer med den ene motoren, men hadde to motorer og kunne derfor gå for egen maskin. De trengte ikke hjelp i utgangspunktet, og fulgte etter oss inn til Farsund hvor politiet ventet på dem, forteller maskinsjef Csaba Lango på redningsskøyta Ægir til fvn.no.

Etter det fvn.no får opplyst, hadde båten fått stopp på begge motorene, men etter en stund fikk mennene startet den ene.

Alle øvrige redningsressurser fikk beskjed om å kansellere oppdraget om lag klokken 22.30. — Det gikk to og en halv time fra vi fikk meldingen til båten ble funnet av Ægir, sier redningsleder Frøland.

1,2 i promille

Mennene på 42 og 38 år fra Stavanger var begge kjenninger av politiet. Da de kom i land, fremsto de som tydelig beruset, ifølge politiet.

- Mannen som politiet mener var føreren, hadde 1,2 i promille. Også den andre mannen var beruset, sier operasjonsleder Per Lauvnes.

De to mennene ble brakt til legevakten i Farsund, hvor de måtte avlegge blodprøve.

— Vi har beslaglagt båtførerbeviset, og forholdet er anmeldt, opplyser Lauvnes.