BIRKENES: I dag tidlig leste Birkenes-bosatte Jens Haugen (65) denne artikkelen på fvn.no. Der fortalte den lokale lensmannen om papegøyen som bokstavelig fløy på ham på hytta, og Dyreparken-kjendis Edvard Moseid om fuglen han hatte fått i varetekt.

Selv uten en beskrivelse, skjønte Haugen straks hvilken papegøye det var snakk om — hans egen Sara (9). Han ringte straks Moseid og ga en korrekt beskrivelse av den uvanlige dvergaraen han savnet.

— Hun har aldri rømt tidligere. Jeg har hatt henne ute mange ganger før. Men akkurat den 12. i denne måneden fant hun ut at det var så fint oppe i trærne, forteller Haugen.

Gjennom ettermiddagen holdt Sara seg i tre-høyde. Ned ville hun ikke. På kvelden tok fløy hun raskt i retning sørøst - og forsvant. Som eier følte Jens Haugen på en viss bekymring:

— Hun er på vakt mot rovfugler og slikt. Og flyr fort. Men jeg fryktet uansett hun ikke ville klare seg lenge.

”- Han gikk med briller. Hun liker ikke folk med briller - hva nå det kan være. Og hun er heller ikke veldig glad i ukjente.

Jens Haugen, papegøyeeier

På eventyr.

Dagen etter satt en fetter av Haugen på flybussen. Gjennom bussvinduet observerte han rømlingen Sara ved bomstasjonen mellom Lillesand og Grimstad.

— Det er rundt halvannen mil dit. Derfra til Håverstad er det enda lenger, sier Jens Haugen om den imponerende flyturen til Sara.

Nettopp ved Håverstadvatnet angrep papegøyen en uforvarende lensmann Ole Gustav Henriksen, idet sistnevnte skulle arbeide på hytta sankthansaften. Haugen unnskylder på fuglens vegne.

— Han gikk med briller. Hun liker ikke folk med briller - hva nå det kan være. Og hun er heller ikke veldig glad i ukjente, sier Haugen.

Det er ikke sikkert Sara direkte angrep lensmannen, men hun er ikke helt til å stole på, tilføyer han.

Tatt vare på

Naboer av Ole Gustav Henriksen kom bedre overens med dvergaraen fra Birkenes, og fikk henne til å spasere frivillig inn i et hundebur. Lensmannens svoger, tidligere Dyreparken-direktør Edvard Moseid, tok deretter hånd om Sara. For å sikre at fuglen falt i rette hender, overlot Moseid til dem som meldte seg å gi en beskrivelse av hospitanten. Det er Haugen glad for. Han har nemlig en uvanlig papegøyeart. Etter nær to uker på frifot, reiste Haugen for å plukke opp Sara.

— Sara ble glad da jeg kom. Hun kjente straks igjen bilen min, sier papegøye-eieren fra Birkenes.

Mens Haugen snakker med fvn.no, lyder engasjerte papegøyeskrik i bakgrunnen.

— Da hun havnet i buret, og på rett plass, var alt i orden igjen, sier Haugen - som lover at herfra blir det mindre frihet på den 9-årige papegøyen.

— Hun finner på mye rart, fastslår han.