KRISTIANSAND: — Vi skjønner at vi ikke kan få en særbehandling, men vi hadde håpet bystyret ville si noe om hvordan de vil hjelpe mennesker i samme situasjon som oss, sier Per Gunnar Stølen som fulgte kveldens debatt i bystyret sammen med kona Pia Jørgensen.

Per Gunnar Stølen fikk pleiepenger fra NAV i perioden 2002 – 2009 fordi han tok seg av datteren Petrine som trenger hjelp døgnet rundt. Men så ble disse utbetalingene stoppet. Foreldrene søkte da om kommunal omsorgslønn. Tilbudet de fikk var en time omsorgslønn i døgnet, alternativer bli institusjonsplass til 4500 kroner per døgn.

— Vi er lei av å bli skaltet og valtet på av helse- og sosialetaten, sier en oppgitt Stølen til fvn.no etter debatten.

Sa nei Det var Vidar Kleppe (Demokratene) som tok opp saken i bystyret. Han ville at bystyret skulle be helse- og sosialdirektør Lars Dahlen om å gi Stølen omsorgslønn.

— Vi kan spare en million i året på å la Per Gunnar Stølen få omsorgslønn slik at han får ta seg av sin datter, sa Kleppe.

Og fortsatte:

— Her må kommunen inn og ta et ansvar. Foreldrene kan ikke sitte og vente på statlige ordninger som kanskje kommer om et halvt år. I stedet må kommunen gå inn og gi familien det de har krav på, sa Kleppe.

Men ordfører Per Sigurd Sørensen (H) ville ikke ta opp saken i bystyret. Han nøyde seg med å si at han var helt enig i at den enkelte skulle få den hjelp de har krav på og at de skulle få svar i rett tid.

Så viste han til at foreldrene har klaget på vedtaket og at saken må gå sin i gang i klageorganene.

— Men svaret skal vi ikke gå inn på her i bystyret, sa Sørensen som ikke ville diskutere denne type enkeltsaker i bystyret.

Enkeltsaker Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen har også kritisert Vidar Kleppe for å ta opp enkeltpersoners skjebne i bystyret. Krangelen mellom de to fortsatte i bystyret der han frarådet på det sterkeste å diskutere det han mente var personlige opplysninger.

— Det kan være en fare for rettssikkerheten og vil også kunne føre til tilfeldige vedtak og urettferdig behandling, sa Lars Dahlen.

En uttalelse Vidar Kleppe bare fnyste av.

— Jeg finner meg ikke i de som kommer i en vanskelig situasjon ikke skal få den hjelpen de har rett på. Å ta opp det er ikke bare en rett jeg har, det er også en plikt, sa Kleppe.

Særbehandling Også Halvor Fjermeros (Rødt) var kritisk til å diskutere saken i bystyret.

— Vi kan ikke gå inn og gi særbehandling i en enkelt sak. Hva med de 20 sakene som vi aldri får vite om, sa Fjermeros.

Halvor Hulaas (Frp) påpekte at det var en anmodning bystyret skulle gi. De skulle ikke gå inn og foreta en saksbehandling.

Far Per Gunnar Stølen kjemper for å få omsorgslønn fra kommunen for å slippe å sende datteren Petrine på institusjon. (Arkivfoto: Tore-André Baardsen) Foto: TORE-ANDRÉ BAARDSEN