Se flere videoer og bli med i debatten nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: — Det er mange hensynsløse bilister i rundkjøringene; egoister som gjør som de selv vil. Mange kjører så fort inn i rundkjøringene at andre unødig må stoppe for dem, og mange gir blaffen i å gi tegn med blinklyset når de skal inn og ut av rundkjøringene.

Det sier Harald Dalen, trafikklærer ved Kardangen kjøreskole i Vennesla. Han irriterer seg over hvordan sørlendingene håndterer rundkjøringer.

QUIZ: HER KAN DU TESTE KUNNSKAPENE DINE OM RUNDKJØRINGER

Trege med blinklyset

— Akkurat nå ser jeg nesten ingen bilister som blinker ut av denne rundkjøringen, sier Dalen. Han observerer biler som er på vei til byen, og som kommer ut av den nye rundkjøringen på Vågsbygveien, ved Slettheia.

— Jeg tipper generelt at én av ti biler gir tegn med blinklyset på vei ut av rundkjøringer. Av dem som blinker, så er mange altfor trege med blinklyset, sier Dalen.

— Når man ikke gir tegn, fører det til at andre nøler, og at trafikken hoper seg opp. Det gir unødvendig kødannelse. Trafikkreglene sier at en bilist skal være hensynsfull, aktpågivende og varsom. Det å fortelle andre om hvor du har tenkt å kjøre, det er å være hensynsfull, fortsetter han.

Uvitenhet

- Hva er årsaken til at sørlendinger ikke oppfører seg riktig i rundkjøringer?

— Jeg tror at det i mange tilfeller handler om uvitenhet. De kan ikke reglene godt nok. Dessuten finnes det ikke krav fra myndighetene om at bilister skal oppdatere seg på de nyeste trafikkreglene, sier Daland.

Trafikklæreren ønsker at det settes opp skilt ved rundkjøringer, for å minne bilistene på at de skal gi tegn med blinklyset.

— Feilinformerte

Straffbart

Jørgen Henriksen, jurist ved Agder politidistrikt, opplyser om at bilister kan bli straffet for ikke å gi tegn i trafikken.

— Endring av kjøreretning skal varsles ved bruk av lyssignaler. Brudd på dette er straffbart, ifølge veitrafikkloven og trafikkreglene, og vil bli møtt med bøter på rundt 2000 kroner, forteller Henriksen.

Les mer om denne saken i Fædrelandsvennens papirutgave mandag!