FARSUND: — Hovedredningssentralen hadde kontakt med det danske flyvåpenet. Det viste seg de hadde hatt en øvelse nord i Skagerak, og bekrefter å ha skutt raketter, sier operasjonsleder Per Lauvnes i Agder-politiet.

Dermed ble redningsaksjonen formelt avsluttet klokken 21.21. Da hadde et et Sea King-helikopter fra Sola, og redningsskøyta «Ægir» fra Farsund, blitt dirigert til stedet der Kystvaktskipet «Nornen» mente å ha observert nødbluss - sørvest for Lista.

Men lysene var lenger unna enn det de første observasjonene tydet på. Ifølge NTB ble øvelsen holdes 70 nautiske mil sør for Kristiansand. På grunn av klart vær var det svært god sikt i området.

— Alt indikerer at danskene har en øvelse med jagerfly i Skagerrak. På avstand kan det se ut som om det er nødraketter som skytes opp, forklarte redningsleder Edvard Middelthon ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Det danske flyvåpenet informerer om øvelsene på sine nettsider. Her kan man lese at flyvingene i kveld skulle foregå over Oksbøl på Sydvestjylland fra klokken 20 til 21.45 og fra klokken 23.15 til 01. Fvn.no kontaktet i kveld Søværnets Operative Kommando i Danmark.

- Jeg har ingenting mer å tilføye, sier vakthavende offiser, som ikke vil oppgi navnet sitt.

Han henviser til norske sjøfartsmyndigheter.

— Vi fattet mistanke da det kom slike meldinger også fra Ryvingen, og Langenes mot Mandal, sier Lauvnes på politiets vegne.

Den første meldingen tydet imidlertid på dramatikk til sjøs:

— Kystvaktskipet «Nornen» observerte tre røde fallskjermraketter like sørvest for Lista fyr. Vi har sendt ut et Sea King-helikopter, og også dirigert redningsskøyta «Ægir» dit. «Nornen» er like i området, sa operatør ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge til fvn.no klokken 20.30.