HULL I BOLIGVEI: Etter å ha boret 220 meter i fjell under Saga terrasse, kom boret opp i denne boligveien. Hullet til Skagerrak 4-kabelen skulle kommet i fjellknausen som ses til venstre i bildet. Foto: Frode Lindblom
SAGA TERRASSE: Gjennom dette fjellet boret Entreprenørservice et hull på 220 meter feil. Nede til høyre ses basen hvor borefirmaet holder til. Nå må det bores nytt hull til Skagerrak 4-kabelen. Foto: Frode Lindblom
SKAGERRAK 4: På toppen av Saga terrasse har Statnett hengt opp informasjonstavle om hvor strømkabelen mellom Sørlandet og Danmark skal trekkes. Foto: Frode Lindblom

VENNESLA: Det var fjellknausen ved siden av veien entreprenøren siktet på da det skulle bores 220 meter i fjell under Saga terassse. Statnett anslår at feilboringen koster mellom en halv og én million kroner.

Det er Entreprenørservice i Oslo som utfører boring

for Statnett på Saga terrasse og Støleheia. Avdelingsleder boring Frode Tryti Olsen i selskapet skjønner ikke hvorfor Fædrelandsvennen vil lage sak på dette og nekter å kommentere.

Nekter å kommentere

— Du får kontakte Statnett, er alt Olsen vil si.

- Det er ditt selskap som står for fjellboringen, da bør du kunne si noe om årsaken.

— Jeg har ikke tenkt å si noe.

Ifølge prosjektledelsen i Statnett hadde det såkalte pilothullet på 25 centimeter i diameter et avvik på to meter vertikalt og fem meter horisontalt. Hullet kom opp midt i boligveien på toppen Saga terrasse. En sone på 50 meter med dårlig grunnfjell skal være årsaken.

Hullet kom midt i boligvei

— Hullet skulle kommet i fjellknausen ved siden av veien. Det har en helt uakseptabel vinkelretning som kabelleverandøren ikke kan godkjenne. Nå pumpes betong inn i halvparten av hullet, før det bores på nytt, sier byggeleder i Rambøll, Per Husebø.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Kart-Skagerak-4-kabel.jpg

Hele Skagerrak 4-kabelen fra Danmark til Sørlandet har en kostnadsramme på 3,6 milliarder kroner. Selve hullet på 220 meter gjennom Saga terrasse – med kabling og installasjon – har en ramme på 3,5 millioner kroner.

Hvem som skal ta ekstraregningen på feilboringen, er foreløpig ikke avklart.

Ikke avklart det økonomiske

— Statnett mener det er entreprenøren. Det vi er enige om, er at det må bores nytt hull, sier Per Husebø.

Delprosjektleder i Statnett, Jon Nordby, sier kostnaden ikke er avklart.

— Vi håndterer dette som et vanlig avvik, og avviket har vi sendt til Entreprenørservice, som vi har kontrakt med. Vi har ikke diskutert det økonomiske ennå, sier Nordby.

Kabling starter til våren

Statnett sier feilboringen gir en tidsforsinkelse, men at den ikke forsinker selve installeringen av Skagerrak 4-kabelen som skal være i kommersiell drift fra 1. desember 2014. I mai neste år begynner arbeidet med å trekke og grave ned kabelen fra Kvivika i Ålefjærfjorden og over til Saga.