KRISTIANSAND/ARENDAL: — Legevakten er vårt viktigste barometer. Erfaringsmessig vet jeg at noe er på gang når legevakten mottar over 10 sykdomstilfeller i løpet av én uke, sier Haarr til Fædrelandsvennen.

Denne ukas statistikk fra legevakten i Kristiansand viser at 15 av 865 konsultasjoner handlet om influensasykdom. Det er omtrent en dobling fra forrige uke.

— Dersom dette viser seg å være starten på årets sesonginfluensa, så vil den vare i åtte uker fra nå av, sier Haarr.

Døde av svineinfluensa

Torsdag denne uka døde en 11 år gammel gutt fra Porsgrunn på Rikshospitalet i Oslo av såkalt svineinfluensa (H1N1). Gutten fikk påvist alvorlige symptomer på influensavarianten like før jul. Gutten ble først innlagt ved Sykehuset Telemark, men da tilstanden forverret seg før julaften, ble gutten sendt til Rikshospitalet i Oslo, skriver Aftenposten.no.

Ifølge Telemarksavisen skal flere elever ved guttens skole ha vært syke av influensa, men ingen av disse skal ha vært syke utover det som er normalt ved influensasykdom.

Smittevernlege Dagfinn Haarr sier man ikke har påvist svineinfluensa i Kristiansand så langt i år.

— Men vi har regnet med at den vil dukke opp igjen. Den er også omfattet av årets influensavaksine. Vaksinen lages ut i fra hvilke virus man antar skal komme i år, sier Haarr.

Antistoffer i befolkningen

Svineinfluensa var på alles lepper i 2009 da omkring 2,2 millioner nordmenn fulgte myndighetenes råd og lot seg vaksinere. Verdens helseorganisasjon erklærte svineinfluensautbruddet som en pandemi.

Per 25. november i 2010 er det registrert 25 dødsfall i Norge som knyttes til svineinfluensa.

— Forskjellen fra 2009 er at vi nå tar mye lettere på svineinfluensaen enn vi gjorde, og vi har stort sett glemt hvor uhyggelig det var. Dessuten har mange av oss fått antistoffer i kroppen slik at viruset ikke lenger møter en ubeskyttet befolkning. Derfor ligner svineinfluensaen mer på en ordinær sesonginfluensa, sier Haarr.

Ifølge smittevernlegen rammes kun 5 - 10 prosent av befolkningen av sesonginfluens hvert år. Men dødeligheten er stor.

— Hvert år dør omkring 1300 personer av sesonginfluensa, men disse hører vi stort sett ikke om. De aller fleste dør fordi de blir rammet av alvorlige lungebetennelser. Det som var spesielt med svineinfluensa var at den rammet unge mennesker og særlige gravide kvinner sier Haarr.

Få vaksinerer seg

Smittevernlegen gikk tidlig i høst ut og oppfordret folk til å la seg vaksinere mot sesonginfluensaen ettersom få hadde benyttet seg av tilbudet.

— Det har vært en laber interesse for vaksinen i år. Det samme hører jeg er tilfelle landet rundt, sier Haarr.

— Hvilke symptomer bør få folk til å oppsøke lege?

— Dersom man føler seg ekstra ussel i kroppen. Og spesielt om man opplever pustebesvær, sier Haarr.

Også økning i Arendal

Ifølge smittevernlege i Arendal kommune, Harald Reiso, har også Arendal legevakt registrert en økning i antall sykdomstilfeller med influensasymptomer de siste dagene.

— Vi har hatt noen flere tilfeller enn tidligere i vinter, men det har ikke vært noen dramatisk økning ennå, sier Reiso.

Det er heller ikke registrert tilfeller av svineinfluensa i Arendal.

Også i Arendal har færre benyttet seg av vaksinetilbudet enn tidligere år.

— Det skyldes nok at en del fremdeles er generelt skeptisk til vaksinering etter pandemien i 2009, sier Reiso.

I etterkant av massevaksineringen i 2009 er det blitt registrert en rekke tilfeller av narkolepsi. I januar 2010 uttalteWolfgang Wodarg, som er formann for Europarådets helsekomité, pandemien for «en av århundrets største medisinalskandaler».