KRISTIANSAND: Kun emballasjen er forskjellig på topp og bunn iDin Sides juleøltest. Ølet er brygget på samme oppskrift og tappet i det samme lokalet. Likevel smaker det ifølge testerne vidt forskjellig.

— Bakesirup

Testerne mener juleølet fra Kristiansand meget godt når det befinner seg på flaske, og som pils tilsatt bakesirup når det tappes på boks. Flaskeølet får terningkast 6, boksølet må nøye seg med 1. — Dette høres rart ut. Det er akkurat det samme ølet, sier kommunikasjonsansvarlig Anette Karlsen i Hansa Borg, som eier Christianssands Bryggeri.

Nettstedet Din Side og Norske Ølvenners Landsforbund (NORØL) har testet årets juleøl av den svake typen, det som kan selges i butikk. Det er her de underlige resultatene kommer frem. Og det er ikke bare CB-ølet som varierer. Hos Hansa får bokseølet terningkast 5 og flaskeølet 2. Testerne gir Borg-juleøl 1 på flaske og 3 på boks.

— Vår omfattende test viser at det fins både veldig godt og veldig dårlig juleøl å få kjøpt til julemiddagen, skriver nettstedet.

Forskjellene

Testen viser at Christianssands Bryggeri juleøl i toppklasse - og i bunnklasse. Det ene er tappet på flaske, det andre på boks.

Dette mener panelet om CB juleøl, tappet på flaske:

"Vi var veldig fornøyde med dette! Dette kan man både drikke for seg, eller bruke til mat. Det er godt balansert, og litt tørt. Rett og slett meget godt. Passer til både ribbe, pølser og pinnekjøtt. Dette kan man drikke rett fra tønna!"

Ølet får 45 av 50 mulige poeng, og terningkast 6. Dommer har mindre til overs for ølet når det kommer på boks:

"Dette er som brun bakesirup! Kan funke for de som liker pils, og kun som drikkeøl - ikke til maten. Det har ikke noe av det du forbinder med et juleøl. Det kan virke som om noen har tenkt "Å nei, det er jo snart jul, vi må og lage juleøl." Som pils tilsatt bakesirup!"

Det får 15,5 poeng, noe som tilsvarer terningkast 1. ## - Pussig

Dette er veldig pussig. Det er rart at de konsekvent gir forskjellig karakter, sier Anette Karlsen. Da hun først hørte om CB-resultatet tenkte hun det var et utslag av at mange ølentusiaster foretrekker flaskeøl. Når hun ser at det er motsatt for Borg og Hansa flirer hun litt.

— Dette kan nok være et utslag av rekkefølgen de har smakt ølet på, sier hun.

Journalist Berit B. Njarga var med på å gjennomføre testen, der seriøse ølentusiaster smakte seg gjennom juleølene.

— Det var blindtest, og gjort av folk som har peiling på øl. Vi undret oss også over at det var forskjeller for samme øl, og lurer på om det er slik at øl blir annerledes når det tappes på forskjellig emballasje, sier Njarga. Hun sier at flere i testpanelet har kurs i ølsmaking, og at testen ble gjennomført på en seriøs måte med tørt brød og vann mellom hver smak.

— De har regler for hvor mye de kan teste på en dag. Derfor gjennomførte vi dette på to ettermiddager.

— Og de gikk ikke veldig skeivt når de var ferdig?

— Nei, jeg synes ikke det.