SONGDALEN: — Det er klart det er gøy når det smeller, sier Kim Tellef Lie, lagermedarbeider ved Festival fyrverkeri.

- Men i fem timer?

— Man blir jo litt lei, men det er gøy med de store batteriene.

BARE EN TEST: Kim Tellef Lie (til venstre) og Harald Magnus Øyulvstad brukte mandag rundt fem timer på å teste fyrverkeri fra Kina. Foto: Reidar Kollstad

Fra klokka 09 til 14 mandag, testet ansatte fra Festival fyrverkeri deler av årets nyttårsfyrverkeri. Testen ble foretatt på Mjåvann industriområde, som ligger mellom Kristiansand og Songdalen.

Flere paller

Palle etter palle med fyrverkeri ble skutt opp ved firmaets lokaler. Trolig forsvant mellom 50 og 100 kilo krutt i røyken. Smellene ljomet over industriområdet, og ga en forsmak på nyttårsfeiringen, som går av stabelen om litt under 60 dager.

— Vi er pålagt å gjennomføre en mottakskontroll av varer som er importert fra utlandet, forteller innkjøpssjef Trond Hansen.

GUTTA I RØYKEN: Ansatte ved Festival fyrverkeri fyrte mandag opp store mengder fyrverkeri utenfor lokalene sine på Mjåvann industriområde. Det ble mye røyk og høye smell, men lite farger å se på den blå himmelen. Lagermedarbeider Harald Magnus Øyulvstad følger med på fyrverkeritesten. Foto: Reidar Kollstad

Fyrverkeriet som spraket og smalt på den blå himmelen, kommer fra Pingxiang og Wanzai i Kina.

Sjekkpunkter

Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som pålegger firmaet å gjennomføre kvalitetskontrollen. Brennetiden på lunter er et av sjekkpunktene. Andre sjekkpunkter handler om hvordan produktet oppfører seg.

— Det er viktig at 100 prosent av produktet blir avfyrt, og at ingenting av det blir igjen på bakken, forklarer Hansen.

- Er det noe nytt på fyrverkerifronten i år?

— Det er alltid noe nytt. Det skjer litt i forhold til nye effekter og form og fasong på batteriene, sier innkjøpssjefen.

Mellom 80 og 90 prosent av firmaets kinesiske fyrverkeri er nå på lager. I fjor omsatte Festival fyrverkeri for rundt 50 millioner kroner. Salget har de siste årene vært stabilt. Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, gikk mandagens fyrverkeritest problemfritt.