KRISTIANSAND: — Denne jenta er å anse som mindreårig i henhold til barnevernloven, som gjelder for "alle som oppholder seg i riket". Jenta er høygravid og skal føde om en måned. Hun blir utsatt for voldshandlinger, ved at det gjentatte ganger er blitt bedrevet ildspåsettelse på eiendelene deres. Derfor må barnevernet umiddelbart gripe inn, sier Dahn til Fædrelandsvennen.

Er barn selv

Selv om Dian er EU— borger og vil få helsehjelp, trenger 17- åringen et sted å være med barnet straks de kommer ut av sykehuset. Hun håper selv på å få støtte fra kommunen til å reise hjem til Romania. Dahn mener at barnevernet uansett nå må gripe inn i saken og gi jenta bistand. Etter barnevernloven defineres man som barn helt til fylte 18 år.- Det er de forpliktet til, både i henhold til barnevernloven og i henhold til internasjonale konvensjoner som Norge har sluttet seg til, poengterer han.

- Hva mener du at barnevernet bør gjøre i denne saken?

— Den gravide bør umiddelbart få forsvarlig oppfølging med helsetjenester som tilbys alle andre gravide, som legeundersøkelse, ultralydkontroll og forberedelser til fødselen. Hva den konkrete hjelpen fra barnevernet skal være etter at hun har fått barnet kan ikke jeg svare på, men det er åpenbart at det offentlige må gripe inn, sier han.

Åpner for å hjelpe

For et år siden, var det en annen kvinne i den samme storfamilien, Marinella Alecu (20) som var gravid. Den gangen grep kommunen inn og betalte hjemreise, for å unngå en vanskelig situasjon etter fødsel.

Da Fædrelandsvennen torsdag kontaktet noen av medlemmene i formannskapet om Dianas situasjon, var reaksjonene delte.

— Jeg tenker bare på at denne jenta må vi hjelpe. Hvis hun ligger utendørs, gravid i vår by mens det er frost, så er det bare hjertet som taler til meg, og ikke spørsmålet om forvaltningspraksis, sier Dag Vige (V).

Skeptisk

Tor Utsogn (Frp) er mer skeptisk til å bruke offentlige penger på å betale hjemreise.

— Jeg ser vi bør ta denne diskusjonen, og åpner for det. Det spesielle nå er at hun er mindreårig. men jeg liker ikke å høre at noen under 18 år har tigget i gatene i Kristiansand. Og blir man gravid, har man i utgangspunktet selv et ansvar for å komme seg hjem og ordne seg så man kan forsørge og oppdra barnet, sier Utsogn.

Vil diskutere

I Arbeiderpartiet er holdningen mindre forbeholden.

— Jeg har ikke lyst til å være tillitsvalgt i denne byen og være en som lukker øynene for muligheten for at et barn kommer til verden under broa. Nå har vi et godt helsetilbud på sykehuset, men jeg ser at denne situasjonen er utfordrende. Spesielt med tanke på morens alder. Jeg er ikke negativ til å se på dette, og tar gjerne den diskusjonen, sier Mette Gundersen.

- Har man etablert en ny ordning, hvis man gjør et slikt vedtak to år på rad?

— Vi behøver ikke se sånn på det. Det er jo ikke snakk om en ny, fast budsjettpost, sier Gundersen.