KRISTIANSAND: Det er en dyster statistikk som overskygger det ellers så blide Sørlandet. Når det fortsatt gjenstår over to måneder av året kan Agder vise til hele seks drap.

Ingen politidistrikt på Agders størrelse er i nærheten av like mange drap. Sørlandet ligger dermed på toppen av drapsstatistikken sammen med Oslo politidistrikt, som så langt i år har registrert seks drap.

Alltid hatt høy drapsrate

— Det er meget spesielt, særlig hvis man tar hensyn til det lave innbyggertallet i politidistriktet. Men historien har vist oss at vi alltid har hatt en høy drapsrate i landsdelen, sier Pedersen.

I innbyggertall utgjør de to Agderfylkene omkring seks prosent av befolkningen i Norge.

I Aust-Agder er situasjonen ekstra spesiell. I løpet av de ni siste ukene er hele fire personer drept i fylket med kun 112.000 innbyggere.

— Det er meget spesielt og svært uvanlig. Det som kjennetegner flere av drapene i år er at de er meget brutale. Fire av de seks drapene er blitt utført med kniv. Under drapet i Arendal ble det benyttet massiv vold mot offeret. I forhold til det siste drapet i Vegusdal er det for tidlig å si noe om hva som førte til dødsfallet, sier Arne Pedersen.

Høy kvinneandel

I begge drapssakene i Grimstad har kvinner stått bak ugjerningen. Også dette er svært uvanlig.

— Kan drap ha noen form for smitteeffekt?

— I de to drapssakene i Grimstad kan vi ikke utelukke at det kan være en sammenheng, men i de andre sakene har vi ingen indikasjon på det. Det dreier seg om uoppgjorte saker og konflikter som har utløst selve drapshandlingen, sier Pedersen.

Andre saker nedprioriteres

Kriminalsjefen sier drapene skaper en svært utfordrende ressurssituasjon i politidistriktet.

— Det er ingen god situasjon å havne i. Det påvirker etterforskningskapasiteten dramatisk i forhold til andre saker, og gjør det utfordrende å sette sammen gode team. Vanligvis setter man sammen etterforskere fra felles kriminalenhet og lokal driftsenhet. Men nå har vi gående så mange drapssaker parallelt at det også er utfordrende å finne folk i kriminalenheten, sier kriminalsjefen.

Han sier at det kanskje eneste "positive" er at ingen av de seks drapene har hatt ukjent gjerningsmann. Noe som gjør drapssaker ekstra ressurskrevende.

- Kan det være aktuelt å be om egne "drapsmidler" til politidistriktet?

— Det kan tenkes at tiden er moden for å diskutere med politimesteren om vi bør søke om ekstra midler. Men i utgangspunktet er budsjettrammene slik at man også må kunne håndtere ekstraordinære situasjoner. Det er jo velkjent at Agder politidistrikt har svært trang økonomi og hele tiden må jobbe for å komme i balanse, sier Pedersen.