KRISTIANSAND: — Vakkert, konstaterer gartnerileder Miroslav Pesic mens han skuer utover rekkene av røde, hvite og lilla juleblomster i parkvesenets drivhus på Lund. Både julestjerner og St. paulia drives og pleies omsorgsfullt fram for å være på sitt vakreste når kalenderen viser desember måned.

Urettferdig rykte

Selv har gartneren en forkjærlighet for julestjernen som han synes har fått et litt ufortjent dårlig rykte i Norge de siste årene.

— Noen er redde for at de skal være giftige, men dette er sterkt overdrevet. Dessuten kjøper man jo ikke juleblomster for å spise dem? fortsetter han. Et kjapt søk på nettet bekrefter det han sier: En rekke artikler som omhandler julestjerna avkrefter at den er farlig. På helsenorge.no, som er Helsedirektoratets offentlige helseportal, heter det at julestjerna er "en lite giftig plante som ikke vil gi symptomer ved en liten smak". Dersom et barn skulle få i seg noe av planten, anbefales det rett og slett at man gir barnet drikke. (Kilde: Helsedirektoratet)

Uansett omtale er julestjernen fortsatt nordmenns foretrukne juleplante. Og de skal helst være røde. Til nød hvite.

— De røde er absolutt de mest populære i hele Skandinavia. Det har vært gjort forsøk med lilla, men det slo aldri an her i motsetning til for eksempel i Tyskland og andre steder i Europa, forklarer gartneren, og legger til at de hvite tar seg noe opp i popularitet mot slutten av julen.

— Da er folk kanskje litt lei av det røde?, spekulerer han.

Flere juleblomster

På verdensbasis anslår man at det omsettes for vel 250 millioner kroner i julestjerner årlig, ifølge tall fra Opplysningskontoret for blomster og planter. I Norge er tallet fem millioner.

Selv liker Miroslav også godt andre juleblomster, som for eksempel Asalia og Amaryllis.

— Amaryllisen er kraftfull og romantisk, en helt spesiell blomst som mange er glade i. Et tips er å skjære av klumpen med jord og sette den skråskjærte stilken i vann i en vase. Det ser vakkert ut, og den står nesten enda lenger slik, tipser gartneren.

Julestjernene som står inne i varmen i drivhuset i Eivind Jarlsgate er fremdeles litt lyserøde i fargen. Men om noen uker er de klare til å sette byens befolkning i riktig stemning. Da skal de blant annet pynte opp i offentlige etater og gis bort som gaver. Enn så lenge vokser de i takt med at jula nærmer seg.