AGDER: — Vi har besøkt 181 bedrifter og registrert 39 tilfeller av brudd. Det dreier seg først og fremst om mangelfulle kontrakter og manglende lønn i forbindelse med overtidsarbeid, sier faglig ungdomssekretær i LO Vest-Agder, Anne Grete Leidland, til fvn.no.

Sommerpatruljen har registrert ti tilfeller av brudd i Kristiansand. Det samme også i Mandal. I Farsund og Flekkefjord ble det notert åtte tilfeller totalt. I løpet av dagen avsluttet sommerpatruljen sine kontroller i Kvinesdal og Flekkefjord. Her ble det til sammen gjennomført 34 bedriftsbesøk, hvorav åtte brudd ble registrert.

- Vårt på det tørre

Leidland forteller at Kristiansand dyrepark flere år tidligere er blitt kritisert av sommerpatruljen. I år har de derimot ingenting å utsette på arbeidsforholdene her.

Administrerende direktør i Dyreparken, Per Arnstein Aamodt er godt fornøyd.

— Vi hadde en fruktbar dialog med sommerpatruljen i fjor og vi har i etterkant prøvd å rette på disse forholdene etter beste evne. Jeg er veldig glad for at de ikke har noe negativt å si om oss i år, noe som tyder på at vi har vårt på det tørre, sier Aamodt.

Kort frist

LOs sommerpatrulje har fokus på situasjonen til ungdom i arbeidslivet, og gjennomføres i alle landets 19 fylker. Flere hundre unge tillitsvalgte i LO besøker ungdom i sommerjobb i løpet av patruljeuka. Arbeidsplasser med unge arbeidstakere blir nå kontrollert for å påse at lover og avtaler følges.

— Hva skjer nå videre med sakene?

— Vi vil nå gi de ulike bedriftene beskjed om våre observasjoner. De vil da få en kort frist på å endre dette, før eventuelt forholdet blir meldt til Arbeidstilsynet.

— Hvordan har reaksjonene vært blant bedriftene?

— De fleste er svært positive og tar oss i mot med åpne armer. Bedriftene har vært svært samarbeidsvillige og behjelpelige med å legge forholdene til rette for oss, sier Leidland.