Jokerbutikken på Nodeland sto igjen mørklagt og øde etter strømbruddet torsdag morgen. Foto: Magnus Stedje Fossen
skiltet.jpg Foto: Magnus Stedje Fossen
Fædrelandsvennen kan brukes til så mangt. I Nodeland ble det brukt for å holde kjølevarene kalde uten strøm. Foto: Magnus Stedje Fossen

SONGDALEN: — Jeg kjente at bildene på veggen dirret og at det ristetskikkelig i gulvet. Det var nesten litt Texas, sier Ellen Olsen i JokerNodeland. Sammen med Elin Skadsem og Elin Juvastøl måtte hun stenge matvarebutikkenda strømmen forsvant etter lynnedslaget i nitiden.

— Butikken er helt mørklagt og kasseapparatene fungererikke, så vi hadde ikke noe annet valg enn å stenge og vente til strømmen kommertilbake igjen, sier Elin Skadsem.

Derfor måtte alle kunder stoppes i døra og sendes i retur. Kunspesielle henvendelser kunne utføres.

— Det var en kar som kom inn og bare måtte kjøpe noe mat tilsønnen som var veldig sulten. Han hadde også småpenger så han fikk henta dethan skulle. De fleste andre må vi be komme tilbake senere, sier Skadsem.

Slet med å få liv i kassa

Tvers over gata, i konkurrenten Coop Prix hadde strømmenkommet tilbake, men de hadde fortsatt ikke sett lyet i kasseapparatene.

Fædrelandsvennen kan brukes til så mangt. I Nodeland ble det brukt for å holde kjølevarene kalde uten strøm. Foto: Magnus Stedje Fossen

— Vi har vært nede siden litt over ni. Strømmen kom tilbakefor ti minutter siden, men vi har enda ikke fått strømmen i gang på

kasseapparatene, sier Cecilia Flatnes.

Etter litt fram og tilbake våkner kassaapparatet til livigjen og lyser opp mot Flatnes og de tålmodeige kundene.

— Det var litt skummelt. Lyset kom og gikk et par ganger førvi bare hørte et høyt smell og alt ble mørkt, sier hun.

Ved 10.30 tiden lystedet i de fleste bygningene langs Songdalsveien. Langs veien var det også etvinterlig preg med sporadiske lag med hagl som hadde kommet i samme sleng.

1600 strømløse

Om lag 1600 strømkunder mistet i morgentimene strømmen i Songdalen. Langs kysten har regnet strømmet ned. I tillegg har lyn og torden gjallet over landsdelen.

skiltet.jpg Foto: Magnus Stedje Fossen

— Det er ikke så mange nedslag, men det er noen langs kysten i Agder og nordøstover langs Skagerrak-kysten, sier vakthavende meteorolog Arild Mentzoni ved Meteorologisk institutt, til Fædrelandsvennen.

Over hele Sørlandet har det vært bygeaktivitet, i større eller mindre grad, de siste timene.

— Det fortsetter med byger de nærmeste timene. Mellom klokken 14 og 15 tror jeg det meste har gått over og at det blir atskillelig bedre vær, sier Mentzoni.

Agder Energi mistet en av sine strømlinjer i formiddag.

— Rundt klokken ni falt Kulia-Nodelandslinja ut. Da mistet 1600 strømmen, opplyser informasjonsrådgiver Hanne Liv Refsnes i Agder Energi.

En del har nå fått strøm fra alternative kilder, og selskapet jobber med å lokalisere feilen.

I Risør gjør er feil i lavspentnettet at en del kunder rundt Sundet har mistet strømmen. Refsnes vet ikke hvor mange dette er. Klokken 10 manglet fortsatt 150 kunder på Nodelandsheia strøm.