KRISTIANSAND: Siden 2002 har 30 ansatte på akuttposten ved Sørlandet sykehus i Kristiansand fått et risikotillegg på rundt 2000 kroner i måneden.

— Bakgrunnen er at personalgruppa har og har hatt omfattende problemer med pasientgrupper som er kommet inn hit, sier Jøran Solås, verneombud og talsmann for de ansatte ved akuttposten.

Ved å si opp en særavtale fra og med 1. oktober, fjerner nå ledelsen ved Sørlandet sykehus denne lønnskompensasjonen. Begrunnelsen er et syn om at de ansatte er mindre utsatt for risiko enn tidligere.

Opplevde drapsforsøk

Dette avvises på det sterkeste av ti ansatte som Fædrelandsvennen møtte på plenen utenfor akuttposten torsdag. De mener de har opplevd flere alvorlige hendelser de siste årene.

— Det kan dreie seg om kvelningsforsøk, slag mot hodet, spark mot mage, drapstrusler mot personalet og familiene deres, sier verneombud Jøran Solås.

I 2010 opplevde han selv grov vold mot hodet på jobb.

— Det var et regelrett drapsforsøk, sier han.

Ifølge Solås har det så langt i år vært rundt 70 avviksmeldinger ved akuttposten. Mange av disse skal ha vært svært alvorlige. For kort tid siden ble ansatte truet med pistol mot hodet i forbindelse med en pasientrømming.

— Men det er viktig for oss å presisere at vi ikke ute etter å dytte pasienter foran oss for å få høyere lønn, sier Jøran Solås.

Vil ikke betale for risiko

Oddvar Sæther er leder for psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus. Han sier det nå ikke finnes andre akuttposter i Norge som har risikotillegg.

— Utviklingen siden tillegget kom i 2002 har gjort at det er liten grunn til at akuttposten i Kristiansand skal ha andre særtillegg enn resten av akuttpostene i Norge. Blant annet er en del av de mest risikoutsatte oppdragene overtatt av andre poster, sier Sæther. S

— Hva tenker du om at de ansatte sier de opplever vold og drapstrusler på jobb?

— I den grad den risikoen som oppleves, blir bekreftet, må man heller jobbe for å gjøre noe med den. Risikoen blir ikke mindre ved å betale et tillegg, sier Sæther.

Ikke for å spare

Han understreker at ingen av dagens ansatte blir fratatt penger. Fra og med november blir risikotillegg lagt inn i månedslønnen deres.

— Er dette et tiltak for å spare penger?

— Ikke i utgangspunktet. Eventuelle innsparinger som følge av dette, vil bli brukt for å styrke psykiatritilbudet, sier Sæther.

De ansatte ved akuttposten frykter nå for rekrutteringen, og at folk vil vegre seg for å søke seg til dem.

— Vi er villige til å ta risikoen med å jobbe her, men vi vil ha betalt for det, sier sykepleier Jarle Kræmer til Fædrelandsvennen.

Risikotillegget for akuttposten, post 6,2, er avtalefestet i en særavtale som også omfatter ansatte på sikkerhetsposten, post 4,2, ved psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus i Kristiansand. Men foreløpig er det åpent om også disse ansatte mister risikotillegget.

- Saken er ikke avgjort

Bjørg Synnøve Nikolaisen er foretakstillitsvalgt for Sykepleierforbundet ved Sørlandet sykehus. I dag deltar hun på et orienteringsmøte mellom de ansatte på akuttposten og sykehusledelsen.

— Vi støtter de ansatte og stiller oss undrende til at en avtale kan sies opp uten at vi vet grunnlaget for at den er sagt opp. Saken er for meg fortsatt i en prosess, der utfallet ikke er klart. Vi kommer til å argumentere for at risikotillegget opprettholdes, sier Nikolaisen.