KRISTIANSAND: — Du kan bare glemme bilde av meg i Markens. Så viktig er ikke denne tanken for meg.

— Var det alt regnet som fikk deg til å tenke tørt?

— Muligens. Men de har gjort det i Bodø og mange byer i utlandet. Kanskje dette må til dersom Kvadraturen skal kunne konkurrere på like vilkår med Sørlandssenteret.

Filmer og bøker

— Det er ikke først og fremst egne tanker du er kjent for å formidle?

— Du kan så si. Det har blitt noen bøker og filmer om andre mennesker, i løpet av et gøyalt liv som det forhåpentligvis er en del igjen av. Mest givende har samarbeidet med de fleste kjente norske kunstnerne vært. Turen med Odd Nerdrum til Island kunne jeg ha skrevet bok om.

— Så ble det film i stedet?

— Ja, et filmportrett som ble vist i 11 land. Totalt er det vel blitt omtrent 40 fjernsynsprogrammer. Men det er fra Forsvaret de gode pengene kommer.

Opplysningsfilmer

— Var ikke du militærnekter?

— Nei, bare sivilarbeider. Men her handler det om store kontrakter om ulike opplysningsfilmer. Blant andre har jeg intervjuet Christer Fuglesang, den eneste svensken som har sett jorda utenfra. Det hadde vært noe, å se jorda på avstand.

— Enda en av dine drømmer?

— Ja, faktisk. Jeg er medlem av Norsk Astronautisk Forbund. Men det blir neppe noe romfart på meg.

Lærebøker

— Men lærebøker har det blitt noen av?

— Minst ti forskjellige. En kokebok for barn solgte i 20.000 eksemplarer. De nyeste er de fem bøkene i en serie om kunst, eksempelvis om når lys blir til musikk og farger til malekunst, alle laget i nært samarbeid med noen av våre ypperste kunstnere. Forresten har jeg hoppet etter Wirkola.

— Har du vært skihopper?

— Nei. Men Bjørn Wirkola (dobbelt verdensmester i 1966, red. anm.), var gymlæreren min på barneskolen i Hammerfest. En dag lærte han oss å hoppe bukk. Bjørn Wirkola først, Bjørn Fredheim rett etterpå.

— Mer sport?

— Ja. Har løpt en hel og to halve maraton.

— Også er du litt aust-egd?

— Pappa var fra Grimstad, mamma fra Hammerfest. Vi flyttet sørover da jeg var 12. Jeg flyttet ut da jeg var 15. Jeg trodde jeg skulle bli kunstmaler, tok feil og ble ganske mye annet i stedet.