KRISTIANSAND/SINGAPORE: Hendelsen skal ha skjedd ved Jurong-verftet, mandag morgen, norsk tid. Alle NOV-ansatte på riggen er evakuert.

— Noen av de ansatte fra NOV måtte hoppe i sjøen da riggen begynte å krenge. Alle NOV-ansatte er nå bragt i sikkerhet. Vi har beredskapstema i aktivitet på Dvergsnes og i Singapore. Alle beredskapsplanene har fungert. Jeg er fremfor alt glad for at ingen NOV-ansatte kom til skade, sier administrerende direktør Tor Henning Ramfjord ved National Oilwell Varco.

NOV har vært i kontakt med alle de pårørende i Norge i etterkant av ulykken. 18 NOV-ansatte var om bord da riggen krenget. 15 av disse var nordmenn.

Etter det Fædrelandsvennen erfarer skal flere av disse 15 være fra Kristiansand.

DRAMATISK: - Våre ansatte opplevde dette som dramatisk, sider administrerende direktør Tor Henning Ramfjord (t.v) i National Oilwell Varco. Her sammen med informasjonssjef Kjell Anders Olsen.

— Jeg har ikke vært i direkte kontakt med noen av våre ansatte som arbeider ved verftet, men tilbakemeldingene jeg har fått går ut på at dette ble opplevd som dramatisk. De av våre som jobbet da ulykken inntraff har fått tilbud om å komme hjem til Norge, sier Ramfjord.

Bein sviktet

Riggen som krenger er en ny, oppjekkbar borerigg som gjøres ferdig hos Jurong i Singapore, ett av bystatens tre, store byggeverft. De NOV-ansatte arbeider med å installere, teste og igangsette boreutstyret om bord – ”commissioning” på fagspråk. En oppjekkbar borerigg er for øvrig langt mindre enn de store ”flyterne”, som er halvt nedsenkbare rigger eller boreskip.

Ulykken skjedde da jekkesystemet i det ene, av riggens totalt tre bein, sviktet. Dette jekkesystemet har ingenting med NOV-utstyr å gjøre. Slagsiden ser ut til å være et sted rundt 30 grader.

Det er foreløpig ikke klart om noen har fått lettere skader. De 15 nordmennene kommer enten fra Kristiansand, Molde eller Asker.

Informasjonssjef ved National Oilwell Varco, Kjell Anders Olsen, bekreftet mandag formiddag at han var kjent med hendelsen.

— Vi er i ferd med å samle beredskapsgruppa på Dvergsnes. Foreløpig vet vi ikke om våre folk er involvert, sa Olsen til Fædrelandsvennen.

18 NOV-ansatte om bord

Klokken 11.20 hadde Olsen litt bedre oversikt over situasjonen.

KRENGER: Ifølge asiatiske medier skal flere titalls arbeidere være skadet etter hendelsen. De fleste skal ha pådratt seg mindre alvorlige skader. En skal være kritisk skadet, mens 22 skal være sendt til sykehus med alvorlige skader. Her ses riggen på Jurong-verftet. Foto: Scanpix

— Det var 18 NOV-ansatte om bord på riggen da den krenget. 15 av disse var nordmenn. Alle er gjort rede for. Ingen kom alvorlig til skade, opplyste han. Vet du noe om dette? Send en epost til nyheter@fvn.no eller ring oss på 38113225.

En kritisk skadet

Ifølge asiatiske medier skal flere titalls arbeidere være skadet etter hendelsen. De fleste skal ha pådratt seg lettere skader. En skal være kritisk skadet, mens 22 skal være sendt til sykehus med alvorlige skader. Nærmere 90 personer skal være sendt til fire forskjellige sykehus for behandling, opplyses det via Arbeidsdepartementet i Singapore sine hjemmesider.

Statssekretær Hawazi Daipi ved Arbeidsdepartementet karakteriserer ulykken som "en av de verste" i Singapore.

Alt arbeid på verftet er stanset, skriver myndighetene på sine nettsider.

Arbeidsulykken er nå under etterforskning.