Diskutér nederst i denne artikkelen.

Det var nemlig lite eller ingenting som ikke var kjent fra før som kom frem i TV 2-dokumentaren "Vår tids Askepott". Her kommer et sammendrag av programmet.

Dokumentaren skildret kronprinsesse Mette-Marits liv fra fødsel til familieliv som medlem av kongehuset. I første del av filmen fikk seerne se private videosnutter fra hennes oppvekst. Gerda Thommassen fra Kristiansand ble intervjuet da det var hun som tok i mot Mette-Marit første skoledag på Slettheia skole.

— Hun var litt stille, litt tilbaketrukken. Hun var ikke av de villeste, i alle fall, sier hun om skolejenta.

Vertsfaren ga henne den første drinken Videre ble Mette-Marits år på skole i Tanswell i Australia beskrevet. Her stod Mette-Marits vertsfar, Michael Green, frem. Han fortalte blant annet om da han tok med seg Mette-Marit på pub.

— Hun spurte om å få sin første drink. Jeg spurte hva hun ville ha, og hun svarte cocktail, sier Green, som dermed introduserte Mette-Marit for alkoholens verden.

Green uttalte også at Mette-Marit kom til Australia som ei jente, og dro som ei ung kvinne.

— Hun var ekstremt vakker da hun dro.

- Svært sterke scener, både når det gjelder dop og sex Tilbake i Norge dro Mette-Marit til Lillestrøm etter videregående på Kristiansand Katedralskole. Hun ble etter hvert kjæreste med John Ognby, og de to skal ha vært så nære bryllup at brudekjolen var kjøpt inn. Ognby var, i tillegg til å være den som introduserte kronprinsessen for house-miljøet, amatørfotograf, og det var slik "Mette-Marit-videoen" ble til.

— Filmene skal visstnok inneholde svært sterke scener, både når det gjelder dop og sex, sier forfatter av Mette-Marit-boka "Prinsesse mot alle odds" , Håvard Melnæs.

Mette-Marit brøt med Ognby, og flyttet til Oslo.

- Danset et døgn i strekk - Vi danset, danset og danset et døgn i skrekk. Vi gikk over alle grensene som var. Nitti prosent av de som var på festene, hadde tatt stoff, forteller den tidligere vennen til Mette-Marit, Lars Eithun.

Mette-Marit skal ha vært sammen med mange av dj-ene i housemiljøet, noe som ga henne status og tilgang til "alle de mørkeste krokene".

Så ble hun gravid med Morten Borg, en av hennes tidligere kjæreste John Ognbys beste venner. Mette-Marit trakk seg så tilbake fra party-miljøet.

Traff Haakon på hagefest Deretter traff hun kronprins Haakon under Quartfestivalen. De skal ha truffet hverandre på en hagefest hos en av Haakons kamerater fra marinen. Kronprinsen kjørte Mette-Marit hjem i taxi den natta.

— Hun fortalte dette gledesstrålende dagen etter, sier Mette-Marits far Sven O. Høiby.

Han sier også at det var mange som mente han burde holdt mer kjeft.

— Men det er ingen vits i å bruke tid på å angre. Det kan ikke gjøres om igjen likevel, sier Høiby.

Kronprinsparet møttes ikke igjen før flere år etterpå - også da på en fest i forbindelse med Quartfestivalen. Da hadde Mette-Marit blitt mor til Marius siden sist.

Tyske ukeblader dikter historier

I månedene som fulgte, utviklet forholdet seg, men dette visste bare noen ganske få om. Ryktene begynte å florere i Fædrelandsvennens lokaler.

— Utfordringen var å få noen til å bekrefte forholdet. Det var vel rundt juletider vi klarte det, sier Birgitte Klækken, journalist i Fædrelandsvennen.

Så eksploderte medieinteressen. Se og Hør sendte egne folk til Kristiansand for å ta bilder og kartlegge Mette-Marits liv.

— Målet var blant annet å skaffe flest mulig private bilder av Mette-Marit. Vi gikk til omgangskretsen og gamle venner og tilbød en god slump penger. Det tok ikke så lang tid før ei av venninnene solgte bilder fra en badeferie for 100 000 kroner, sier Håvard Melnæs, som på den tiden jobbet i Se og Hør.

I dokumentaren bekrefter også representanter for tysk ukebladpresse at de dikter når de skriver sine mange oppslag om den norske kronprinsessen.

Angelika Hauk fra 7 Tage sier de tenker seg hvordan Mette-Marit har det, for så å skrive det.

— Jeg tror det blir ganske riktig, sier hun.

Vurderte å si fra seg tronen Mange kilder skal ha sagt at kronprins Haakon i tiden etterpå vurderte å si fra seg tronen for Mette-Marits skyld. Slik gikk det ikke - kronprinsen og kronprinsessen tok etter hvert kontroll over situasjonen.

Først gikk statsminister Jens Stoltenberg ut for å stoppe ryktene om Mette-Marits fortid. Så møtte kronprins Haakon pressen for å snakke om fortiden - der brukte han begrepet "utagerende festing" for første gang.

Mette-Marit og kronprinsen ble så samboere uten å være gift, noe som aldri hadde skjedd før i europeisk kongehistorie. Senere hadde Slottet et møte med pressens redaktører, og etter møtet kunngjorde Se og Hør-redaktøren at paret skulle forlove seg - noe Slottet benektet. Paret bekreftet imidlertid dette senere. Dermed startet "prinsesse-skolen" for Mette-Marit.

- Ville ikke bruke sminke - Mette-Marit var kjent som joggesko-prinsessen. Hun ville ikke bruke sminke, absoulutt ingenting sminke. Det ble tatt opp ganske fort, for å få frem trekkene hun faktisk har, forteller Margrethe Gilboe, som tidligere var stylist for kronprinsessen.

Mot dokumentarens slutt, vises pressekonferansen det vordende kronprinsparet hadde få dager før bryllupet. Der fortalte kronprinsessen om fortiden sin - en gang for alle.

— For meg på den tiden var det viktig å leve på tvers av det som var akseptert. Jeg var i et miljø der det ble testet grenser. (&) Men jeg kan dessverre ikke ta de valgene på nytt, uansett hvor mye jeg skulle ønske det, sier Mette-Marit mens stemmen sprekker.

Hvisket til Haakon under pressekonferansen Så høres en hviskende Mette-Marit til en rørt kronprins Haakon:

— Greier du ikke si noe mer?

— Jeg må bare lade opp litt mer, hvisker kronprinsen tilbake.

Etter noen sekunder konkluderer han overfor pressen:

— Det er ikke rart jeg er glad i denne jenta, i alle fall.

Dokumentaren avsluttes med kronprinsbryllupet og de to fødslene Mette-Marit har hatt etter giftemålet. Det avsluttende perspektivet i filmen er at Mette-Marit har bevist at det går an å trø feil, og likevel lykkes.

Det aller meste som kom frem i dokumentarfilmen, var allerede kjent fra før gjennom boka "Prinsesse mot alle odds".

SKRIV DIN MENING om dokumentarfilmen nederst i denne artikkelen.