KRISTIANSAND: Den dømte 35-åringen, som for tiden er bosatt i Sverige, møtte fornærmede da hun var 13 1/2 år. Hun skal ha fortalt at hun var 16, mens mannen utgav seg for å være 24 år.

Det første møtet mellom de to fant sted i Kristiansand sentrum sommeren 2004. Kristiansandsjenta var sammen med ei 15 år gammel venninne da de møttes. 35-åringen inviterte dem til hotellrommet sitt og tilbød dem alkohol, noe jentene avslo. De utvekslet telefonnumre og avsluttet kvelden uten at det skjedde noe av seksuell karakter.

Hadde samleie Mannen dro så fra byen, men holdt kontakt med den yngste av de to jentene via SMS. I januar 2005 hentet han henne på skolen og tok henne med til et lokale han hadde tilgang til. Der hadde de samleie, noe de begge to skal ha vært innstilt på. Siden traff de hverandre gjentatte ganger i mannens leilighet i Kristiansand, også her hadde de samleie.

Fornærmede har i politiavhør opplyst at de to hadde samleie 13-14 ganger, frem til juni 2005. Den domsfelte innrømmer forholdet, men sier at det dreide seg om 7-8 ganger. Han erkjenner imidlertid ikke straffeskyld, ettersom jenta utgav seg for å være fylt 16 år.

Visste jentas alder Jenta har i avhør sagt at hun fortalte mannen hvor gammel hun var allerede etter det første samleiet. Han skal ikke ha brydd seg om alderen, men fortsatt forholdet.

Retten slår fast at mannen selv hadde en plikt til å forsikre seg om jenta var over den seksuelle lavalderen. Ettersom alder var et tema allerede den første kvelden de møttes, og at jenta utgav seg for å være omkring 16 år, hadde han all grunn til å forsikre seg om at dette virkelig var tilfellet. Videre er det en skjerpende omstendighet at han løy om sin egen alder, og at han var hele 20 år eldre enn jenta.

Utnyttet behov

Forholdet ble oppdaget da fornærmede knuste en rute i mannens bolig, da hun var sint og lei seg fordi han skulle reise fra byen uten å ønske noe videre forhold. Politiet ble koblet inn og mannen ble anmeldt.

Retten legger vekt på at 35-åringen ikke ønsket noe kjærlighetsforhold til jenta. Forholdet var fra hans side utelukkende av seksuell karakter. Jenta, derimot, slet med personlige problemer og hadde et spesielt kontaktbehov. Retten mener at mannen utnyttet dette behovet for å tilfredsstille egne seksuelle behov.

Domfelt tidligere I tillegg til 120 dager i fengsel er mannen dømt til å betale jenta oppreisning på 25.000 kroner. Han må også betale saksomkostninger på 3.000 kroner.

Mannen er tidligere domfelt ni ganger i Sverige, blant annet for vinningsforhold og brudd på trafikklovgivningen. Han er også bøtelagt flere ganger.