Derfor er det med samme følelse av glede — blandet med ærefrykt for hva naturen klarer - jeg setter tennene i de første norske frilandsjordbærene.Og selvfølgelig fortjener disse søte miraklene en god vin. Det er heller ikke så vanskelig å finne gode matcher. Av en eller annen grunn så er det ganske mange som anbefaler tørre musserende, spesielt Champagne, til jordbær. Jeg kan ikke si noe annet enn at det er et av de dårligste råd det går an å gi. Jordbærene, med sin sødme og syrlighet, fremhever syrligheten i Champagnen, og det hele blir et ubehagelig surt sammenkok.Det er en gyllen regel når man serverer vin til dessert at vinen alltid skal være søtere enn maten. Ellers vil vinen bare virke sur. Samtidig krever syrligheten i jordbærene en vin med et høyt syreinnhold som kan matche. En klassisk match til jordbær er derfor en ekte Sauternes, denne søtvinen fra Bordeaux som i sine beste utgaver har en helt spesiell smak. Også andre, lignende søtviner, som for eksempel en beerenauslese fra Tyskland, kan fungere godt. Problemet er bare at jordbærene, med sin syrlighet, har en tendens til å overdøve de fine smakene i slike viner. Det er jo synd, for vi snakker ikke om rimelige viner her.Derfor går vi videre, og setter søkelyset på musserende, søte viner. Det er virkelig en himmelsk kombinasjon. Selvfølgelig kan man velge en søt Champagne - det gir jo et visst preg av eksklusivitet - men mine jordbærfavoritter finner jeg i Italia, i Piemonte. Her lages det to viner som passer så ypperlig til jordbær, at det nesten ikke er til å tro.En type lages på Muskatelldruen, noe som - i de beste tilfellene - gir en søt vin med en flott friskhet, og med fine, små bobler. Best av alt er at disse vinene som regel holder en meget lav alkoholprosent, vanligvis mellom 5 og 7%, noe som også gjør dem svært lette å drikke. Enda mer spennende er vinen Brachetto - egentlig et navn på en drue - som gir røde, søte, musserende viner. Disse vinene, selv om de er laget på druer, dufter og smaker jordbær. Du vil ikke tro det før du har opplevd det.I dag tester vi et bredt utvalg av de, relativt få, vinene av de ovenfor nevnte typene. Her er mye godt, men dere bør i så stor grad som mulig skjære utenom produktene fra store, industrielle produsenter som Toso, Cinzano og Gancia. Disse dominerer fullstendig dagens polliste. De beste, fra mindre produsenter, må vi lete litt etter og betale litt mer for.Men når de serveres sammen med jordbær, så vil du raskt si til deg selv at både letingen og prisen var et lite offer.Tre blinkskuddFontanafredda Asti 2005Pris: 119,90Kvalitet: 85 poengNr.: 33040 (bestillingsutvalg)6 Dette er intet mindre enn en tilnærmet perfekt utgave av Moscato d'Asti. For det første er duften og smaken ikke bare dominert av muskatelldruer, men inneholder også toner av fersken, lime og grønne epler. For det andre virker vinen mindre søt enn de fleste andre viner i denne testen. Men den er ikke mindre søt, den har bare en enda bedre syre enn sine konkurrenter, noe som gir et friskt, lett og ikke for søtt totalinntrykk. Flott lengde på ettersmaken. Konsentrert vin, og omtrent så god som Moscato kan bli i vinutgave. Perfekt til jordbær, og jammen gikk ikke vinen også helt supert sammen med andre typer desserter som brownies og sjokoladekake. En sjarmør av de sjeldne, i en sjelden stilig innpakning.Il Falchetto Brachetto d'Aqui 2005Pris: 147,90Kvalitet: 82 poengNr.: 459235Dette er vel egentlig så god som Brachetto kan bli. Fargen er lys rødlig med et lite stenk av brunlighet. Fine bobler som holder ganske lenge i glasset. Dufter intenst av markjordbær, og etter en stund kommer det toner av andre røde bær (bringebær og rips), urter (nesle) og tørt treverk. Lett sødme, smaker av jordbær og bringebær, og har en flott syre som renser munnen og etterlater et friskt, ikke søtt preg. Samtidig har vinen en viss bitter tone som også balanserer sødmen, og som gir vinen en ekstra dimensjon. En perfekt match til jordbær, der både vin og bær løftes til nye høyder.Malvira Birbet 2005Pris: 122,-Kvalitet: 80 poengNr.: 482095Denne vinen er bare hakket svakere enn Falchetto sin utgave, noe som betyr at vi her igjen snakker om en Brachetto i toppklasse. Vinen dufter og smaker av jordbær, og også her finner vi det lett bitre preget som gir vinen spenst og spenning. Når vinen scorer lavere enn Falchettos utgave, så er det fordi syren her er noe lavere, og fordi ettersmaken blir litt mer emmen. Men til jordbærene er dette igjen en perfekt match, der er det ingen forskjeller mellom de to vinene.Fire middels gode matcherVigne Regali AstiPris: 89,90Kvalitet: 74 poengNr.: 430053Dette er jo rimelig, og det er en absolutt hederlig vin. Men heller ikke så mye mer enn det. Vinen har ikke så søt duft og smak som mange av de andre vinene i testen, og i duften minner nesten vinen om en tørrere utgave, preget som den er av dufter av gjær og brød i tillegg til muskatelldruer. Middels søt i munnen, fine bobler, god smak muskatelldruer og sitron, men slutter ganske så emmensøtlig. Her mangler den essensielle syren som trengs for at denne typen viner skal kunne matche jordbær, og for at de skal være mulige å drikke for seg selv.Saracco Moscato d'Asti 2005Pris: 116,90Kvalitet: 77 poengNr.: 326773Jeg minnes at denne vinen har vært bedre i tidligere årganger, men i årgang 2005 er dette en kjedelig vin til en for høy pris. Duften er det beste med sitt klare druepreg, samt spennende toner av søte kjeks og høy (!). Veldig søt, kremete bobler og konsistens og en lang, søtlig ettersmak. Her mangler den utrolig viktige syren, slik at totalinntrykket blir ganske klissete og emment. Til jordbær blir det bare enda søtere, og syren i jordbærene tar raskt knekken på vinen.Vajra Moscato d'Asti 2005Pris: 123,-Kvalitet: 78 poengNr.: 466693I seg selv er dette en god vin, og i mange år har dette vært blant polets beste Moscatoer. Men som mange viner i denne testen, så mangler vinen nok friskhet til å matche jordbær. I tillegg gjør den lave syren vinene alt for søtladne og klisne. Flott duft av muskatelldruer og vanilje. Kremete konsistens i munnen, stor sødme og en lang og klissete ettersmak. Blir nesten for søt til jordbærene. Dette blir nesten som en overdose sukker.Charles de Cazanove, SecPris: 224,90Kvalitet: 84 poengNr.: 137982Dette var kanskje testens isolert sett beste vin, noe som da bare skulle mangle. Her snakker vi tross alt om ekte Champagne, dog med så høyt sukkerinnhold at den har betegnelsen halvtørr (sec). Fin duft av søt fersken, vanilje og nystekte boller. I smaken går nesten smaken i retning av rosiner, boblene er ganske store og brutale, og ettersmaken er preget av en søtladen tone i retning av boller med rosiner. En tung Champagne som mangler litt syre. Klarer å takle jordbærene, men det blir liksom ikke noe ekstra ut av det hele. Greit nok, ikke mer.Tre bomNeirano Moscato d'Asti 2005Pris: 84,50Kvalitet: 73 poengNr.: 63003Som Moscato å regne er dette en helt OK vin, billig er den jo også. Den dufter korrekt av sitt opphav - muskatelldruen - samt et lite innslag av grønne epler. Den har en kremete konsistens i munnen, flott smak av søte druer, og en lang og søtladen ettersmak. Og her er vi ved kjernen av problemet; vinen mangler syre til å balansere den store sødmen, og dermed blir totalinntrykket litt for emment og klissete. Det er tydeligvis ikke lett å få syresterke nok viner i en så rimelig prisklasse. Blir overdøvet av jordbærene.Freixenet Cordon Negro, SecoPris: 56,70 (halvflaske)Kvalitet: 68 poengNr.: 9462Dette er en skikkelig merkevare, der mer vekt er lagt på innpakning - svart, frostet flaske - enn på innhold. Et grunnleggende problem med spansk cava er at de egentlig ikke smaker noe. Det problemet blir aksentuert i denne vinen, fordi det ikke finnes noen smak til å balansere sødmen. Når da att på til den sødmen som finnes gir assosiasjoner til syntetiske drops og plast, så er det ikke mye å skryte av. Er relativt ren og frisk i smaken, med ganske brutale bobler. Slutter kort og nøytral med en klissete ettersmak. En hån mot jordbær.Codorniu Clasico, SecoPris: 53,90 (halvflaske)Kvalitet: 61 poengNr.: 9291Dette er egentlig ikke særlig billig, og vinen er direkte fæl. Her har vi en cava som utgangspunktet bare er smakløs. Så har man tilsatt litt sukker, noe som har gitt en merkelig kunstig og tutti-frutti-aktig smak, og - for å sikre seg - har man tilsatt solide mengder svovel. Duft og smak som minner altså om avsvidde fyrstikker dyppet i sukkerlake. Vi kunne like godt drukket sukkervann tilsatt litt brennevin, et par fyrstikker og en Nyco-tablett. Sammen med jordbærene utvikler vinen et ganske ubehagelig jordlig preg. Det beste med denne vinen er at den også kommer i veldig små flasker.