KRISTIANSAND: — Jeg orket ikke leve på en livsløgn lenger. Da jeg skjønte at det ikke var «sykt» å bli tiltrukket av menn, ga jeg etter for følelsene jeg hadde hatt helt siden tenårene.

Det er en åpenhjertig Sean Helge Hoem som forteller sin historie til Fædrelandsvennen. Han har fått ekteskapsbruddet og avskjedigelsen fra Søgne og Greipstad Misjonsmenighet (nå Oasen Bibelsenter) på avstand. I dag driver han erotisk forretning i hjembyen Kristiansand, og lever i et homofilt parforhold. Sjelesårene fra mange års kamp for å bli kvitt sin homofile legning, sitter imidlertid fortsatt i ham.

— Det var tøft for barna våre å akseptere at mamma og pappa skulle skilles fordi pappa hadde fått en mann til kjæreste. Fordi jeg jobbet som selger i flere firmaer, spredde også ryktene seg. Vår mellomste sønn er funksjonshemmet, og noe av det groveste jeg fikk slengt i fleisen var utsagnet: «At din sønn er funksjonshemmet, er en forbannelse på grunn av deg».

- Fanatisme

I Fædrelandsvennen for halvannen uke siden brukte evangelisten Ove Jan Ludvigsen fra Lista et tilsvarende ordelag da han karakteriserte homofile som besatt av demoner. Det reagerer Hoem sterkt på.

— Det går rett og slett ikke an å si sånt om andre mennesker. Det er nedverdigende, og ren fanatisme. Jeg er fullstendig enig med lederen for LLH Sør, som mener at slike uttalelser bare styrker de homofiles sak.

Lett hoderystende forteller Hoem hvordan han selv forsøkte å helbrede homofile som predikant på stevner med over 1000 deltakere.

— Det er veldig rart å tenke på i dag, selv om jeg aldri brukte ord som «demoner». Like fullt trodde jeg fullt og helt at homofili var en sykdom som kunne bli leget hvis man bare ville det sterkt nok, og hvis man bare ble bedt sterkt nok for. I dag kan jeg si at i alle de menighetene jeg var i fra jeg var 15 til 34 år gammel, så jeg ikke en eneste helbredelse. Ikke for homofili og ikke for sykdom. Og grunnen er enkel: Slik helbredelse er umulig.

Hoem fortsetter engasjert:

Tror fremdeles

  • Jeg tror fremdeles på Gud, men jeg har ikke så mye til overs for slike «karismatiske» menigheter. Og det hadde ikke Søgne og Greipstad Misjonsmenighet for meg heller, da de i 1995 ga meg sparken fordi jeg ikke ville la meg «helbrede».

Hoem sier at han aldri har hatt det bedre enn han har det i dag. Han har god kontakt med sine tre sønner på henholdsvis 20, 18 og 16 år. Han trives i parforholdet. Og han anbefaler alle homofile om å være åpen med sin legning.

— Det kan være vanskelig å komme «ut». Men avgjørelsen gir sjelero og respekt fra de aller fleste mennesker, fastslår han.