KRISTIANSAND: — Vi skal gi et tilbud til alle som trenger det. Om det utvendige er sånn eller sånn er ikke det viktigste, bare det er funksjonelt, uttaler enhetsleder Per Vassbotn i Ytre Vågsbygd omsorgstjeneste.

Ternevig sykehjem skal totalrenoveres og utvides for 75 millioner kroner i perioden februar 2008 til april 2009, dermed må samtlige 66 beboere flytte ut av vante omgivelser.

Mangler åtte rom

Brakkeløsningen har vært testet ut på Østlandet, med rimelig hell.

— Vi har vært i kontakt med Vestby kommune, og så langt vi er informert var de fornøyd med brakkeløsningen, opplyser rådgiver Ole Geir Gitlestad hos Helse- og sosialdirektøren i Kristiansand kommune.

De fleste får plass ved fem andre sykehjem i kommunen, men ikke alle. Aller helst vil Kristiansand nå leie åtte rom ved Søgne omsorgssenter, som skal betjenes med egne ansatte.

— Vi vet at det står en tom avdeling i Søgne, og har begynt å snuse på en slik løsning. Vi skal ha en ny befaring dit fredag for å se om det er plass nok, forteller enhetsleder Per Vassbotn til Fædrelandsvennen.

Han legger til at de også har vært på tur til Vennesla, men den løsningen er nå utelukket fordi plassene er belagt.

— Vi må prøve å være litt kreative i denne fasen, sier Vassbotn, som opplyser at beboerne på Ternevig foreløpig ikke er informert om alternativene de jobber med.

— Hvordan tror du de eldre vil reagere på en flytting til Søgne?

— Det vil sikkert ikke være veldig positivt. Det er dette med nærhet, det vil nok bli en del utfordringer. Men det er jo kortere til Søgne enn til Tveit.

Brakker ga samhold

Brakker er nødløsningen, mens aller siste utvei er å legge ned plassene i perioden.

— Jeg vet ikke om jeg klarer å anbefale brakkene, men alt går hvis du legger godviljen til. Det var stritt, men siste halvåret gikk det nokså bra, opplyser avdelingssykepleier Torbjørg Nilssen ved Vestby sykehjem en snau times kjøring sør for Oslo.

Et års brakketilværelse ble avsluttet sist høst. Alle 34 pasienter bodde i hver sin lille brakke, der de delte på syv bad, et oppholdsrom og kjøkken. Problemer med sanitæranlegget ga trøbbel i starten.

— Til å begynne med var det stusslig, men vi bodde oss til. Og det ble et samhold du ikke ser på moderne sykehjem, fremholder avdelingssykepleier Nilssen.

-Kaller det små hus

Politikerne vil kreve å kikke nærmere på og godkjenne brakkene, hvis denne løsningen blir anbefalt.

— Brakker høres så ille ut, men brakker er kanskje ikke akkurat det vi tenker. Jeg kaller det små hus - de er godt isolert og har innlagt vann og kloakk, sier Grete Kvelland Skaara (KrF), leder av helse- og sosialstyret.

Hun vil ikke avvise brakkeløsningen, men håper i det lengste å få leie rom i nabokommunen.

— Et sted må de jo bo. Og hvis ikke dette går i orden skal jo blant annet sykehuset legge ned avdelinger. Den muligheten kan vi også se på, mener Kvelland Skaara.

Velkomne til Søgne

I Søgne er kommuneledelsen velvillig innstilt. Hvis Ternevig-beboerne flytter inn i omsorgssenteret, vil det gå på bekostning av korttidsplasser, men der skal ikke behovet være prekært.

— Vi vil kunne få leieinntekter som gjør at vi kan belegge flere sykehjemsplasser på langtidsavdelingen, så dette blir en vinn-vinn-situasjon for oss, mener tjenestesjef Gustav Skretting.

I dag står fire langtidsplasser ved omsorgssenteret ledige som følge av innsparing. Disse kan bli tatt i bruk til Søgnes egne innbyggere om leieavtalen går i boks.

— Her er det rom i herberget. Men først må vi orientere politikerne og høre om de er enige, bedyrer tjenestesjefen.