FLEKKEFJORD: — Det kommer fra en kommune med politikere som ville legge ned skolen vår og som ikke gjør noe for å bedre veien hit ut. Hva skal vel småbarnsforeldre med en pokal uten skole, spør en oppgitt Bjørn Sand (34) i Åna-Sira.

Verken han eller kona Beate Sørgulen (24) har noe sans for utspillet fra ordføreren som de betrakter som et rent valgkamppåfunn.

Det går langsom nedover med befolkningstallet i Åna-Sira, som de fleste av oss kjenner fra værmeldingen. Bygda deles i to, der den ene delen «eies» av Flekkefjord kommune, den andre av Sokndal.

Bare den ene siden

Ordføreren vil gi vandrepokal til de som føder i bygda, men bare til de på Flekkefjord-siden der om lag 100 av bygdas 300 innbyggere bor.

— Det er i seg selv beskrivende. Vi er jo en samlet bygd, så skal en slik pokal bare gjelde den ene siden, sier Beate og ler.

Det finnes tre par på Flekkefjord-siden, men bare Beate og Bjørn som har små barn, med Aurora på to år. De håper på flere barn, men slett ikke på grunn av noen vandrepokal.

— Det ordføreren burde bruke sin tid på, fremfor å klekke ut ideer som denne, er å jobbe for å utbedre veien til Åna-Sira som er hullete, trang og svingete. Verst er det imidlertid at en rekke av lokalpolitikerne i Flekkefjord ville legge ned skolen på stedet for et par år siden, sier Bjørn.

Skolen driftes på skift av Flekkefjord og Sokndal i en turnus på sju år hver. Det går rundt 30 elever her, og drives for øyeblikket av Sokndal. Der er det ingen som tenker på nedleggelse, for på den siden av bygda kommer de fleste elevene. Og flere er på gang.

Ikke atraktivt

— En skole betyr alt for en bygd som oss, det må politikerne skjønne. Og så lenge veien til Flekkefjord er så dårlig og farlig, er det ikke noe attraktivt med skolebuss, påpeker leder for Åna-Sira vel, Daniel Sørdal.

Han synes tanken om en vandrepokal til fødende mildt sagt er spesiell.

— Det blir jo særlig pinlig når det bare skal gjelde Flekkefjord-siden, der det omtrent bare bor eldre mennesker, sier han.

I stedet ber han Flekkefjord kommune konsentrere seg om å legge forholdene til rette for boligbygging. Det er snart 30 år siden sist det ble bygget nytt.

— Nå er det slik at dersom noen vil bygge, må vedkommende ta på seg utgiftene med vann og kloakk, og så håpe på flere naboer slik at de kan dele på utgiftene. Hvem tør vel det, spør han.

Bjørn Sand er helt enig.

— På Sokndal-siden gis det vekk tomter til boligbyggere, som har alt av infrastruktur. Også på Flekkefjord-siden burde det være en selvfølge, sier han.

Det er ekspeditør Marianne Fossestøl i butikken helt enig i. Hun har bodd i bygda i ti år.

— Mitt inntrykk er at Sokndal gjør mer for «sine» innbyggere enn det Flekkefjord gjør, sier hun.

Trygt og godt

Men både Bjørn og Beate vil bli på Åna-Sira, der de har overtatt huset til besteforeldrene.

— Det er trygt og godt for ungene å vokse opp her, og vi planlegger flere barn. Men ikke på grunn av pokalen, smiler de to.