KRISTIANSAND: Klokken 10.41 onsdag formiddag fikk politiet inn flere meldinger om en mann som gikk bevæpnet rundt på parkeringsplassen på utsiden av Meny og Grim bakeri på Grim torv.

— Vi fikk inn flere meldinger fra publikum om en mann som gikk rundt med en pistol ved Grim. Vi mistenkte fort at dette kunne dreie seg om et ran, og satte derfor i gang en væpnet politiaksjon, sier operasjonsleder ved Agder Politidistrikt, Bård Austad, til fvn.no.

Leketøy

Han understreker at det ikke er sikkert at det var et ransforsøk.

— Det kan hende vi tar munnen for full når vi sier at det var et ransforsøk, men mannens oppførsel pluss det faktum at han gikk med en pistol gjør at vi har grunn til det, forteller han.

Politiet pågrep mannen, som er i begynnelsen av 30-årene, ved Grim skole. Da viste det seg at mannen ikke var i besittelse av en ekte pistol, men et leketøy.

— Pistolen var en leketøyspistol, men mange av disse er tro kopier av ekte våpen, sier Austad.

Spesielt

Han synes det hele var en veldig spesiell situasjon.

— Dette er ikke hverdagskost for oss i politiet, og jeg ønsker å gi alle som tipset oss honnør. Dette er et godt eksempel på hvordan publikum og politi bør samarbeide. Vi klarte jo muligens å forhindre et ransforsøk, forteller han.

Så fort politiet ble gjort oppmerksomme på situasjonen, tok de sine forholdsregler.

— Vi sendte politipatruljer til stede. De var beredt til å rykke inn dersom noe skulle skje. I tillegg ringte vi butikkene og fikk dem til å låse dørene. Dermed gjorde vi det vanskelig for mannen, forklarer han.

Grim skole

Etter å ha gått frem å tilbake på parkeringsplassen en stund, beveget mannen seg videre ned mot Grim skole.

— Den mistenkte virket ruset, og en patrulje som fulgte etter bestemte seg for å gripe inn. De klarte å overraske ham, og pågrep ham uten noe videre dramatikk, sier Austad.

Mannen ble så fraktet videre til psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus for videre vurdering. Om mannen hadde planer om et ran eller ikke kommer politiet mest sannsynlig aldri til å finne ut av.

— Det er veldig vanskelig for oss å finne ut av om han hadde planer om et ran, eller ikke. Mest sannsynlig vil vi aldri få vite det. Nå kan mannen i verste fall risikere å få en bot for å bære våpenlignende gjenstand offentlig, forteller han.

Godt arbeid

Han mener denne spesielle situasjonen er et glimrende eksempel på godt utført arbeid fra politiet sin side.

— Her klarte vi mest sannsynlig å forhindre et ran før det skjedde, alt pågrunn av publikums hjelp det er veldig bra. Omtrent alle eier en mobiltelefon, og vi oppfordrer alle til å bruke den, sier han.