KRISTIANSAND: Samtlige 159 førere har seks prikker eller mer på førerkortet, viser tall fra Utrykningspolitiet (UP). 54 av disse har sju prikker, og kan dermed bare få ytterligere én prikk før lappen ryker.

— I det øyeblikk de som har seks prikker eller mer kjører så fort at de får et forenklet forelegg, kan de miste førerkortet, sier UP-sjef i Agder og Rogaland, Steven Hasseldal, til fvn.no.

- Ikke de verste

Totalt kjører 20.143 sørlendinger rundt med prikker på førerkortet. Av disse bor 7.912 i Aust-Agder, mens 12.231 er bosatt i Vest-Agder. På landsbasis hadde i underkant av 300.000 personer aktive prikker da status ble gjort opp 31. oktober i år.

— Vi er ikke de verste, sammenlignet med andre deler av landet som ligger mye høyere. Det er mange som har en eller to prikker, men det tynnes ut etter hvert. Dette kan indikere at prikkene faktisk har en effekt. De som får prikker blir mer forsiktige, sier Hasseldal.

Sørlendingene har 33.459 prikker fordelt på seg, noe som gir et snitt på 1,66. Akershus, Oslo, Rogaland og Hordaland er verstingfylkene, mens Agder-fylkene samlet sett kommer ut noe over gjennomsnittet.

— Agder ligger veldig høyt på statistikken over førerkortbeslag. Men hvorfor vi kommer ut sånn midt på treet når det gjelder prikkbelastninger er vanskelig å si. Det kan være at sørlendingene har et annet lynne og andre veiforhold, men det er mange faktorer som kan spille inn, sier Hasseldal.

— Men jeg håper og tror at prikkene har den effekten den skal ha på sørlendingene, legger han til.

Tar flere førerkort

Utrykningspolitiet i Rogaland og Agder har den siste tiden intensivert jakten på å ta verstingene i trafikken. Hittil i år har 604 personer i UP-regionen mistet lappen. Det er en dramatisk økning fra 2005 og 2006, da henholdsvis 341 og 368 ble fratatt førerkortet.

Selv om antall beslag gjelder både Agder og Rogaland, opplyser UP-sjefen at sørlendinger er overrepresentert på statistikken.

— Vi skriver flere bøter i Rogaland, men tar flere førerkort på Agder. Dette har litt med hvordan vi jobber, men en tommelfingerregel er at vi har noen som kjører veldig fort på Agder, mens i Rogaland er det mange som kjører litt fort.

Hasseldal tror også de høye tallene for førerkortbeslag kan ha hatt en innvirkning på statistikken over prikker.

— Vi tar mange verstinger, noe som går på bekostning av andre. Det er mer arbeidskrevende å ta et førerkortbeslag, enn å skrive ut et forelegg på stedet, sier han.

Ordningen med prikker ble opprettet 1. januar 2004. Førere kan få prikkbelastning for fartsovertredelser, kjøring mot rødt lys, ulovlig forbikjøring og brudd på vikeplikten. Som oftest får man to prikker for en slik overtredelse, men ved mindre fartsovertredelser blir det delt ut en prikk. Tallene fra Utrykningspolitiet viser et relativt jevnt antall prikkbelastninger på landsbasis hver måned siden ordningen ble startet.