LILLESAND: — Jeg er enke og hadde ikke klart å sitte med huset om jeg ikke hadde leid det ut noen uker om sommeren, sier Sissel Salvesen, som akkurat nå har det travelt med å vaske dyner, tak og vegger og gjøre klart til de første feriegjestene inntar ferieparadiset i slutten av juni.

Hun tar 16.000 kroner i uken, og leier blant annet ut til en advokatfamilie fra Østlandet, som kommer igjen år etter år, og gjerne blir i fem uker i slengen.

Pengene Salvesen tjener bruker hun til å ta vare på den mer enn 300 år gamle og sjarmerende sørlandsperlen.

Koker

Men 66-åringen er slett ikke alene om å leie ut ferieboligen sin. Flere tusen sørlendinger har i disse dag er lagt ut sine private hus, hytter og leiligheter til leie på nettet, enten via Finn.no eller egne utleiefirmaer.

— Det koker. Hus og hytter går unna til rekordpriser. Vi har leid ut nesten alt, nærmere 80 hytter, sier Halvor Smeland i Sørlandet Booking AS.

Også Agderferie AS melder om større etterspørsel enn på lenge.

Dyreparken

For ti- femten år siden reserverte sørlendingene seg mot å leie ut hjemmet sitt.

Slik er det ikke lenger.

-Vi er blitt mer urbane. Mange tjener mellom 30.000 - 50.000 kroner på å leie ut i sommersesongen og bruker pengene på ferieopplevelser de ellers ikke ville hatt råd til, sier Jørgensen, som gir Dyreparken mesteparten av æren for turistinvasjonen.

— Dyreparken har hatt en formidabel utvikling, som bare fortsetter, takket være kreativ ledelse og stadig nye tilbud. Parken genererer nå så mye besøk at hoteller og campingplasser er sprengt i fellesferien. Hadde det ikke vært for privat utleie hadde vi ikke klart å ta imot alle turistene, sier Odd Jørgensen

Penger å tjene

Etterspørselen fører til at hus og hytter går til rekordpriser.

15.000 - 16.000 kroner i uken for en hytte med høy standard og perfekt beliggenhet er ikke uvanlig.

Folk blunker heller ikke når eneboliger leies ut for 20.000 kroner i uken. Da må imidlertid standarden være høy, beliggenheten god, og det bør også følge med egen båt og brygge.

— Det er en grense for hva en barnefamilie ønsker å punge ut med for en ferieuke på Sørlandet. Den går gjerne et sted mellom 7000 - 9000 kroner i uken, sier Odd Jørgensen, som tror mange utleiere ofte har litt for høye forventninger til hva de kan oppnå i pris.

Gimlekollen

  • Folk som sitter med boliger med høy standard, for eksempel på Gimlekollen og Søm i Kristiansand kan ikke forvente samme leieinntekt som de som leier ut kremboligen sin ute på Korsvig. Det samme gjelder for boligeiere på Brentemoen og Sandsmyra i Lillesand. Har du derimot på en enebolig i sjøkanten på Julebauen sitter du på en virkelig pengebinge. Her betaler sommergjestene både 15.000 og 20.000 kroner for en ferieuke, sier han.