KRISTIANSAND: — Veldig dramatisk det er jo snakk om en kjemisk brann, sier Skrede i Idé Til Produkt AS i Kristiansand.

Han forteller at det begynte å ryke og ese væske ut av maskinen, en 12 tommers Powerbook G4-maskin fra Apple.

— Jeg satt der et tidels sekund og lurte på hvor røyken kom fra. Da jeg forstod at det var fra maskinen trakk jeg meg unna. Da begynte det å komme stikkflammer ut av maskinen, sier Skrede.

Sammen med en medarbeider klarte han å få skjøvet maskinen opp i en søppelbøtte av stål.

— Vi brukte det eksterne tastaturet jeg hadde og fikk maskinen i søppelbøtta. Deretter klarte vi å få den ut av bygget og fikk etter hvert slukket brannen med et pulverapparat, sier Skrede.

Han forteller at de har snakket om hvor fryktelig mye verre det egentlig kunne ha gått hvis omstendighetene var annerledes

— Jeg og en del medarbeidere har tenkt litt på det her. Jeg bruker laptopen min stort sett hele døgnet, og det var jo flaks at dette skjedde mens den stod på en benk under oppsyn. Tenk hvis jeg hadde hatt den på fanget eller hvis den hadde stått uten oppsyn, sier Skrede.

Skrede er allikevel ikke redd for å bruke bærbar maskin videre.

— Det er litt tilfeldigheter. De sier jo at det beste stedet å gjemme seg i en krig er i et granathull, for det er sjelden at samme sted treffes to ganger. Dessuten, så vidt jeg vet, er svært få hendelser lik denne i Norge, sier han.

Apple tilbakekaller batterier

Apple tilbakekaller en bestemt type oppladbare litiumion-batterier som ble solgt over hele verden i perioden oktober 2004 til mai 2005. — Batteriene det her dreier seg om, kan overopphetes og utgjøre en brannfare for kundene, skriver Apple på sine nettsider.

Det har blitt iverksatt et verdensomspennende bytteprogram, og berørte kunder vil få et nytt batteri gratis.

— Hvis du har et tilbakekalt batteri, bes du slutte å bruke det og bestille et nytt omgående, opplyses det på Apples nettsider.

Skrede synes Apple har opptrådt på en god måte i denne saken.

— De har behandlet denne saken veldig profesjonelt. Jeg har blitt tilbudt en ny og bedre maskin. Samtidig vil de erstatte alt annet utstyr som har blitt skadet som følge av brannen, selv om mye av det kun er kosmetiske skader, sier han.